NOS Sport Atletiek

Schippers mist podium op 100 meter

Het is Dafne Schippers niet gelukt om op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro een medaille te veroveren op de 100 meter. De nummer twee van de laatste WK eindigde in de finale als vijfde. Ze liep in de eindstrijd 10,90, dezelfde tijd als in de halve eindstrijd.

Het goud ging naar de Jamaicaanse Elaine Thompson, die de olympische titel overneemt van haar landgenote Shelly-Ann Fraser-Pryce.

Schippers behoort komende week ook tot het startveld op de 200 meter. Op die afstand behoort de wereldkampioene tot de grote favorieten voor de titel.

Baan 9

Schippers lootte de lastige baan negen, aan de buitenkant van het veld. Vanuit die positie heb je weinig zicht op de rest van het veld. "Dat is wel bepalend. Ik wist echt niet waar ik zat in het veld."

De enige Europeaanse in de finale reageerde als derde op het startschot (0,134 seconde), maar kon in de eerste meters niet voldoende snelheid ontwikkelen. Zoals vaak moest ze halverwege de race van ver komen. Te ver, want in de buurt van de medailles kwam ze niet meer. En dat was een tegenvaller.

Snelle vooruitgang

"Ik begrijp de teleurstelling wel. Nederland heeft Dafne omarmd. Nadat ze vorig jaar juni definitief voor de sprint koos, heeft ze heel snel vooruitgang geboekt", zegt atletiekcommentator Léon Haan. "Met de wereldtitel op de 200 meter en de zilveren medaille op de 100 meter als grote verrassing in Peking. Maar eigenlijk is een finaleplaats op de Spelen al bijzonder. Je moet niet vergeten: de concurrentie zit ook niet stil." 

Elaine Thompson schreeuwt het uit als ze over de finish komt AFP

Elaine Thompson, die in de halve finales al grote indruk had gemaakt, denderde naar het goud. De 24-jarige Jamaicaanse won afgetekend in 10,71 seconden. De Amerikaanse Tori Bowie, vorig jaar achter Fraser-Pryce en Schippers derde op de WK, moest als nummer twee 0,12 seconde toegeven.

Geen historie voor Fraser-Pryce

Wereldkampioene Fraser-Pryce had in Rio geschiedenis kunnen schrijven door als eerste vrouw voor de derde keer op rij de 100 meter te winnen. Ze moest het in 10,86 met brons doen. Voor Marie-Josee Ta Lou was de vierde plaats zuur. De sprintster uit Ivoorkust noteerde dezelfde tijd als Fraser-Pryce, maar kreeg de vierde plaats toegewezen.

"Dit was een finale van hoog niveau", oordeelde Léon Haan, atletiekcommentator van de NOS. "Met een ijzersterke winnares. De verwachting in Nederland was dat Schippers wel even een medaille zou pakken, maar het is zo ontzettend moeilijk met de allerbesten ter wereld mee te gaan. Haar persoonlijk record is 10,81, ze loopt in Rio twee keer 10,90. Het is helemaal niet slecht."

Uitslag 100 meter NOS

STER reclame