NOS Sport

Einde Spelen voor Meppelink en Van Iersel

Madelein Meppelink en Marleen van Iersel zijn er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de kwartfinales van het olympisch beachvolleybaltoernooi. Het duo moest zijn meerdere erkennen in het Zwitserse koppel Joana Heidrich en Nadine Zumkehr: 2-1 (21-19, 13-21, en 10-15).

Met de nederlaag bleek Heidrich/Zumkehr het Zwitserse zwaard van Damocles voor de Nederlandse beachvolleybalsters: ze waren eerder in het toernooi al verantwoordelijk voor de uitschakeling van het Nederlandse duo Sophie van Gestel en Jantine Van der Vlist.

Nek-aan-nek-race

De eerste set was goed in evenwicht. Hoewel Heidrich/Zumkehr in de beginfase nipt het voortouw nam, kwam Meppelink/Van Iersel gauw langszij en werden spannende rally's over en weer gewonnen. In de slotfase kreeg Meppelink/Van Iersel de overhand: na 19-19 werd het punt gewonnen en het daaropvolgende eerste setpoint werd benut.

Zwitserse precisie

Hoewel de tweede set aanvankelijk gelijk opging (7-7 tussenstand), pakte het Zwitserse duo halverwege de set voortvarend de leiding. Lange rally's pakten net uit in het voordeel van de Zwitsers en terwijl de achterstand opliep, raakte Meppelink/Van Iersel van de wijs.

De Zwitserse verdediging stond als een huis, terwijl het aan Nederlandse zijde morrelde en haperde. Vanaf 9-9 ging aanvallend vrijwel alles mis. Meppelink kreeg last van haar knie en aan het net was Heidrich oppermachtig.

Op 20-10 werden de eerste drie setpoints niet verzilverd, maar de vierde was wel raak: met 21-13 werd de tweede set overtuigend beslist en een derde set moest uitkomst brengen.

Meppelink/Iersel tijdens een break

Time-out

Het derde deel leek een replay van de tweede: aanvankelijk werden de punten gelijk verdeeld, maar na een 6-6 tussenstand namen de Zwitsers het voortouw en bouwden een voorsprong op die de Oranjedames niet meer konden achterhalen. Meppelink nam in de slotset op 6-12 nog een medische time-out.

Achteraf gaf Meppelink toe dat de time-out voor de medische verzorging puur diende om het Zwitserse ritme te verstoren. "Ik had geen verzorging nodig, ik heb altijd last van mijn knie. Maar wellicht dat een korte onderbreking ons nu had kunnen redden."

De ommekeer bleef echter uit en de 15-10 in de derde set betekende einde toernooi, afscheid van het Copacobanazand.

'We doen onszelf tekort'

"Vanaf de tweede set kregen we de bal niet meer op de grond bij hen", blikt Van Iersel terug. "We hoopten het de derde set op te pakken. Maar helaas konden we de wedstrijd niet meer omkeren. Dat is een grote teleurstelling."

Het doel was veel hoger, weet ze. "We hadden absoluut in de volgende ronde moeten staan, dat was voor ons het minimale. We doen onszelf tekort."

Meppelink werd in de Spelen van 2012 in dezelfde ronde uitgeschakeld, ware het met een andere partner. "Nu is de teleurstelling nog groter. Toen speelden we tegen de wereldkampioenen. We hebben er alles aan gedaan in de voorbereiding, maar nu kwam het er niet uit."

"Het is heel zuur", vervolgt Meppelink. "We kunnen beter. Topsport is keihard maar dit is extra zuur. We moeten vier jaar wachten voor we hier weer mogen staan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl