NOS WielrennenAangepast

Ligtlee stunt met goud op de keirin

Elis Ligtlee heeft voor een stunt gezorgd op de wielerbaan in Rio de Janeiro door op de keirin op fenomenale wijze olympisch goud te veroveren.

Vanaf het moment dat de gangmaker de baan verliet, nam Ligtlee het initiatief in de olympische finale. De concurrentie kon er vervolgens niet meer overheen komen, al was het verschil op de finish uiteindelijk zeer klein.

De Britse Rebecca James kwam in de laatste meters nog dichtbij, maar Ligtlee liet het goud niet meer los. De Australische favoriete Anna Meares werd derde.

 • Ligtlee na gouden race: au, mijn benen!
 • Ligtlee: durven dromen, maar dit is bizar
 • ANP
  Ligtlee viert haar gouden medaille
 • ANP
  Elis Ligtlee kan het niet geloven, ze heeft goud gehaald op de keirin
 • AFP
  Elis Ligtlee kan het nog niet geloven dat ze olympisch kampioen is

Bijna-uitschakeling

De weg naar de finale legde de 22-jarige Nederlandse met enig fortuin af, want in haar halve finale lag ze minder dan een ronde voor de finish namelijk nog in laatste positie.

Ligtlee profiteerde echter van de val van de Colombiaanse Martha Bayona Pineda. Door de ruimte die er kwam, schoof Ligtlee zelfs op naar de tweede plaats.

 • Van Riessen uitgeschakeld op keirin

Van Riessen was eerder op de dag nog hét onderwerp van gesprek op en rond de wielerbaan in Rio omdat ze op onnavolgbare wijze een valpartij had weten te voorkomen tijdens de series.

Via de herkansing bereikte Van Riessen toch nog de halve finales, maar daarin kwam ze net tekort voor een plaats in de finale. In de B-finale reed ze uiteindelijk naar de negende plaats in de eindstand.

Van Riessen moet Ligtlee terug op aarde brengen

Zondag komen Van Riessen en Ligtlee uit op de individuele sprint. Met Ligtlee in deze vorm kan er zomaar weer een medaille gehaald kunnen worden. Als Ligtlee niet gaat zweven tenminste. "Ik hou haar in de gaten hoor", grapt Van Riessen. "Nee, ik ben zó trots op haar. Ze moet hier van genieten. Echt heel knap."

 • Van Riessen moet Ligtlee terug op aarde brengen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl