Hockeysters overtuigend groepswinnaar na vierde zege

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben hun vijfde en laatste groepswedstrijd op de Olympische Spelen gewonnen. Tegen Duitsland werd het 2-0 voor Oranje.

Met vier zeges en een gelijkspel is Nederland de overtuigende winnaar van groep A. In de kwartfinales op maandag is waarschijnlijk aartsrivaal Argentinië, dat zo goed als zeker vierde wordt in de andere groep, de tegenstander.

Nederland had aan het duel met Nieuw-Zeeland, dat in 1-1 eindigde en waarin het lang de controle kwijt was, een nare bijsmaak overgehouden. Die moest snel worden weggespoeld en Oranje vloog uit de startblokken.

Al in de vijfde minuut leidde dat tot een treffer van Xan de Waard. De aanvalster draaide in de cirkel goed om haar as en schoot knap met haar backhand de bal in de Duitse goal.

Een minuut later kreeg De Waard een grote kans op de 2-0, maar vrij voor doelvrouw Kristina Reynolds kreeg ze de bal niet snel genoeg onder controle om te scoren.

Nederland liet daarna nog meer kansen liggen en net als een dag eerder tegen Nieuw-Zeeland - toen een voorsprong vlak voor het einde van de wedstrijd uit handen werd gegeven - werd het spel van Oranje steeds onzekerder.

Bondscoach Alyson Annan haalde dan ook opgelucht adem toen Kitty van Male aan het einde van het derde kwart de bevrijdende 2-0 maakte.

Duitsland probeerde de wedstrijd nog te laten kantelen, maar Oranje bleef de baas op het middenveld en aanvallen van Duitsland waren schaars. Keepster Joyce Sombroek moest alleen bij een strafcorner nog redden.