Dafne Schippers is haar olympische missie in Rio de Janeiro met een overtuigende zege begonnen. De Nederlandse sprintdiva had op de 100 meter geen enkel probleem de halve finales te bereiken. Schippers, vorig jaar bij de WK tweede op de 100 meter, won haar serie simpel in 11,16 seconden.

Dafne Schippers in haar serie op de 100 meter in Ri AFP

Schippers liep aan de buitenkant en had na 60 meter al alle tijd om te kijken waar de concurrentie zich bevond. Die lag toen al ver achter. De Duitse Tatjana Pinto eindigde in 11,31 als tweede. De halve finales en finale zijn in de nacht van zaterdag op zondag.

"Het voelde wel makkelijk", zei Schippers na haar eerste optreden in de olympische stad. Ze moet zaterdagavond (nacht in Nederland) pieken en daar hield ze rekening mee. "Ik probeerde energie te sparen. Ik hoop te groeien in het toernooi. Dat gaat stap voor stap."

Zaterdag arriveerde ze in Rio. Vrijdag stond ze te popelen om te beginnen. "Eindelijk mag ik", zei Schippers. "Hier heb ik toch heel lang naartoe gewerkt. Het zegt genoeg dat ik zo straal. Toen ik het stadion in kwam, was het goed. Het lastige van series is dat als er niets geks gebeurt, je verder bent. Ik heb spanning nodig, zoals bij een halve finale en een finale."

STER reclame