Dorian van Rijsselberghe nadat hij zijn olympische titel heeft geprolongeerd
NOS Sport

Van Rijsselberghe: dit had ik niet durven dromen

Na de twaalfde race in de olympische RS:X-klasse is Dorian van Rijsselberghe op de volgboot van zijn coach Aaron McIntosh gekropen. Er moest gerekend worden. "Ik moest tellen, nog een keer tellen en toen wisten we dat het zo was."

De Nederlandse windsurfer prolongeerde met ongekend machtsvertoon zijn olympische titel van Londen. Het scenario van 2012 herhaalde zich in het vervuilde water bij Rio de Janeiro.

Net als in 2012 op het olympische water van Weymouth stelde de man van Texel al voor de beslissende medalrace de titel veilig. "Ongelooflijk dat dit weer zo gebeurt", stamelde hij.

Van Rijsselberghe won zes van de laatste acht races in Brazilië en die serie was de Brit Nick Dempsey opnieuw te machtig. Vier jaar geleden in eigen land had Dempsey zich ook al voortijdig bij de hegemonie van de Nederlander moeten neerleggen.

Van Rijsselberghe vierde het goud met zijn coach. De Nieuw-Zeelander kreeg een kusje op de wang. "En ik heb hem bedankt", zei de tweevoudig olympisch kampioen over de trainer die hem al sinds 2008 bijstaat. De twee bouwden in de loop der jaren een bijzondere band op.

Iedereen kan winnen

Van Rijsselberghe, in 2011 al wereldkampioen, was in Rio op zijn best. De in Amerika met vrouw en kind levende windsurfer begon moeizaam aan het evenement.

Dempsey was op de eerste dag oppermachtig. Dat haalde het beste in Van Rijsselberghe naar boven. "Ik heb ervoor kunnen zorgen dat hij niet is blijven doorstomen. Je moet constant varen en dat is mij gelukt. Nick lukte dat iets minder."

Een jaar geleden zag het er nog niet naar uit dat Van Rijsselberghe in Rio een voorname rol zou spelen. Zijn olympische opbouw raakte verstoord door een polsbreuk die hij opliep bij een fietstraining in Nieuw-Zeeland, hij verhuisde met zijn vrouw naar Amerika en werd vader.

En ondertussen werd de concurrentie beter en beter.

Polsbreuk soort openbaring

"Die polsbreuk is een soort openbaring geweest. Vanaf dat moment wisten Aaron en ik dat er niets meer fout moest gaan. We hebben daarna heel scherp gevaren. Ons uitgangspunt was dat de top-10 van de wereld hier de titel kon pakken. De omstandigheden hier zijn zo super lastig. Dat werd donderdag nog eens duidelijk. Dat was echt loterijwerk. Dat ik dan zo'n serie neerzet, is echt ongekend."

Van Rijsselberghe en zijn rivaal Dempsey waren een klasse apart. Beiden noteerden geen enkele uitslag buiten de top-10. "Dat is echt ongelooflijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl