Inwoners favela Rio vrezen verval na Spelen
Nick Renooij
Verslaggever
Nick Renooij
Verslaggever
Het is hemelsbreed slechts 200 meter van het Olympisch Stadion: de favela Mangueira. Mensen leven er opeengepakt in kleine, illegaal gebouwde huisjes. De politie heeft de wijk sinds het WK Voetbal in 2014 redelijk onder controle.
Maar voor hoe lang? Dat is de grote vraag die de bijna 20.000 inwoners van Mangueira hebben. "We zijn er nu aan gewend dat het een stuk rustiger is. Ik hoop dat het zo blijft", vertelt het 16-jarige meisje Gabii. "Maar eigenlijk verwacht ik dat niet."
De kans is groot dat een deel van de politiemacht, met name door de financiële crisis in Brazilië, na de Spelen wordt teruggetrokken. Drugsbazen hebben dan opnieuw vrij spel.
Zij waren tot 2014 de baas in Mangueira. Berovingen, schietpartijen en moorden waren er aan de orde van de dag. Nu is dat een stuk minder, maar de politie heeft niet de hele wijk onder controle: gisteren werd er nog iemand op klaarlichte dag vermoord. Volgens Gabii is het nog steeds niet helemaal veilig. "Maar het is beter dan vroeger."
Met haar vijf broers en zussen en moeder woont ze in een klein huisje van drie bij drie meter. Haar vader nam zelf deel aan de drugsoorlog en werd negen jaar geleden vermoord. Haar jongste broertje van 3 kent alleen de situatie zoals die nu is. Gabii: "Vooral voor hem wil ik dat het hier veilig blijft."
Ik vrees dat de politie die hier voor vrede zorgt straks helemaal wordt opgeheven.
Sinds het WK zijn er allerlei sociale projecten opgezet in de wijk, om kinderen kansen op een betere toekomst te geven. Broertjes en zusjes van Gabii gaan bijvoorbeeld naar Estrela da Favela, een school die is opgericht door de Nederlander Edwin Roodenburg.
De kinderen leren er taal, rekenen, sport en sociale vaardigheden. Ook Roodenburg is bezorgd. "Ik vrees dat de politie die hier voor vrede zorgt straks helemaal wordt opgeheven. Dan wordt het hier wederom een no-go-area. Vooral voor de kinderen zou dat vreselijk zijn."