Gülen wil internationaal onderzoek naar Turkse coup
De Turkse geestelijke Fethullah Gülen wil dat een internationale onderzoekscommissie de gebeurtenissen in de aanloop naar de Turkse couppoging in kaart brengt. Gülen, die volgens de Turkse president Erdogan achter de mislukte staatsgreep van 15 juli zit, schrijft in een artikel in Le Monde dat hij er niets mee te maken heeft.
Gülen stelt dat justitie in Turkije een verlengstuk is van de machthebbers in Ankara. Daarom moeten onafhankelijke, buitenlandse onderzoekers zich over de zaak buigen. Als uit dat onderzoek blijkt "dat ook maar een tiende van alle beschuldigingen bevestigd worden, verplicht ik me naar Turkije terug te keren en daar de zwaarste straf te ondergaan", aldus Gülen, die in de VS woont.
Teruggetrokken
De geestelijke die na een machtsstrijd met Erdogan destijds zelf koos voor zijn ballingschap, wijst er in zijn stuk op dat hij al zeventien jaar teruggetrokken in een kleine Amerikaanse plaats leeft. Hij noemt het absurd te veronderstellen dat hij van daaruit een coup zou hebben geleid, 10.000 kilometer verderop.
President Erdogan heeft de VS na de couppoging gevraagd om de uitlevering van zijn aartsvijand Gülen. Het besluit over uitlevering is een politieke beslissing, zegt de regering in Ankara.
"Niet uitleveren betekent dat Washington de vriendschap met Gülen zwaarder laat wegen dan de vriendschap met een NAVO-bondgenoot", waarschuwde de Turkse minister van Justitie eerder vandaag. Als Gülen niet op het vliegtuig wordt gezet, zal dat "ingrijpende gevolgen hebben voor de bilaterale relatie", voegde de bewindsman eraan toe.