NOS Sport

Wereldrecord bij 10.000 meter voor Ayana, Nederlanders figureren

Almaz Ayana, uit Ethiopië, heeft in een wereldrecord en met groots machtsvertoon goud gepakt op de 10.000 meter. Ze dook in een tijd van 29.17.45, bijna vijftien seconden onder het oude wereldrecord. Dat record stond al sinds 1993 op naam van de Chinese Wang Junxia.

Net als voor de meeste atletes lag het tempo te hoog voor Susan Kuijken en Jip Vastenburg. Kuijken liep desondanks prima en werd veertiende in 31.32,43, slechts een halve tel boven haar persoonlijk record. Vastenburg was met 32.08,92 maar liefst een halve minuut langzamer dan haar pr en eindigde als 28ste.

Vooral de 24-jarige Ayana en Vivian Cheruiyot uit Kenia maakten er al snel een razendsnelle race van. In een verschroeiend tempo werd zo ongeveer het hele veld op een ronde achterstand gezet. Daarna had Ayana zelfs nog een versnelling in haar benen en liet ze ook Cheruiyot achter zich.

Cheruiyot pakte nog wel het zilver, het brons ging naar Tirunes Dibaba, de olympisch kampioen van Londen.

Twijfels

Na afloop zetten de Nederlandse atletes hun vraagtekens bij de geleverde prestatie van Anyana.

"Er wordt hier een wereldrecord gelopen. Ik kan echt niet onder de 30 minuten lopen. Het gebeurt hier. Ik weet het niet. Ik ga het niet op tv zeggen, maar het is wel heel hard", aldus Vastenburg.

Kuijken is nog stelliger dan Vastenburg. "Ik weet niet wat ik hiervan moet denken. In Ethiopië en Kenia hebben ze niet de mogelijkheden om iedereen goed te testen. Je kunt niet iedereen verdenken, maar je weet ook niet zeker of ze schoon zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl