NOS Sport

NOC*NSF-directeur: deze affaire kent alleen maar verliezers

Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF, is blij met de uitspraak in het kort geding dat turner Yuri van Gelder tegen de sportkoepel had aangespannen, maar betreurt ook dat het zover heeft moeten komen. "Deze affaire kent alleen maar verliezers."

De rechter oordeelde dat het NOC*NSF niet terug hoeft te komen op het besluit de turner naar huis te sturen. "Ik vind het heel vervelend en ben ook verdrietig dat het zo heeft moeten lopen. Ik vind het niet leuk voor Yuri. Maar het is wel goed voor hem en ook voor Team NL dat er helderheid gecreëerd is door de rechter."

Dielessen gaat verder: "Vanochtend is volgens mij in de rechtszaak duidelijk geworden dat er afgelopen zondag sprake was van een ernstige vertrouwensbreuk tussen Yuri en de teamleiding bij het turnen."

Het olympisch dorp is geen concentratiekamp waar je zelf niet uit mag

Gerard Dielessen

In gesprekken is nog geprobeerd die breuk te repareren, maar dat lukte niet omdat er volgens Dielessen steeds verschillende lezingen over tafel gingen over wat er die nacht heeft plaatsgevonden. "Er is nog steeds een zwart gat van twee, tweeënhalf uur, waar wij niet precies van weten wat Yuri toen heeft gedaan."

"Ik wil eraan toevoegen dat het olympisch dorp geen concentratiekamp is waar je zelf niet uit mag. We gaan uit van de eigen verantwoordelijkheid van atleten", benadrukt Dielessen.

"Het is wel zo dat we met alle atleten hebben afgesproken: laat het weten als je het dorp uitgaat. Zondag was de tweede keer dat Yuri wegging. Uiteindelijk heeft hij dat nog wel aan zijn coach laten weten, die hem gemaand heeft om twaalf uur terug te zijn in het dorp. Pas de volgende ochtend, op zondag, werd duidelijk dat Yuri op bed lag. Dat is niet de manier waarop je respectvol met elkaar omgaat", aldus Dielessen.

NOC*NSF-directeur Dielessen: deze affaire kent alleen verliezers

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl