NOS SportAangepast

Head en Paulis roeien naar olympisch goud

Maaike Head en Ilse Paulis hebben Nederland de tweede gouden olympische medaille in Rio de Janeiro bezorgd. Het duo maakte de favorietenrol volledig waar en roeide in de finale van de lichte dubbeltwee op overtuigende wijze naar de zege.

Op een dikke seconde achterstand finishte Canada (Lindsay Jennerich en Patricia Obee) als tweede, China (Huang Wenyi en Pan Feihong) greep het brons. De wereldkampioenen Sophie MacKenzie en Julia Edward uit Nieuw-Zeeland kwamen als vierde over de meet.

De 23-jarige Paulis en de 32-jarige routinier Head, die al twee wereldtitels in de lichte dubbelvier op haar naam heeft staan, begonnen voorzichtig aan de finale, maar schoven halverwege de race langzaam maar zeker naar de leiding. Die werd op soevereine wijze vast gehouden.

Het roeiduo treedt in de voetsporen van Kirsten van der Kolk en Marit van Eupen, die acht jaar geleden in Peking olympisch kampioen werden op dit nummer.

Ooghoek

"Het is nog niet helemaal ingedaald, hoor", reageerde Head kort na de gouden prestatie. "Tijdens de race dacht ik wel: o, we kunnen écht een medaille pakken! Maar dat het op goud uit zou komen..."

Paulis had in haar ooghoek de Canadezen en Chinezen in de gaten gehouden. "Maar ik dacht: het gaat echt niet gebeuren dat ze erlangs gaan. Echt niet. Ik weet even niet zo goed wat er deze week gebeurd is, of eigenlijk de afgelopen maanden. Maar ik ben heel erg blij en heel trots."

Voor de Nederlandse roeiploeg in Rio is het de tweede olympische plak. Gisteren snelde de vrouwendubbelvier naar de zilveren medaille.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl