NOS SportAangepast

Teamsprinters teleurstellend zesde, titel voor Britten

De Nederlandse teamsprinters zijn teleurstellend als zesde geëindigd. Jeffrey Hoogland, Theo Bos en Nils van 't Hoenderdaal moesten in de tussenronde Australië kloppen om zicht te houden op de medailles, maar dat mislukte.

In de kwalificatie maakte Oranje al geen goede indruk door de zesde tijd neer te zetten in 43,688. Met Van 't Hoenderdaal in plaats van Matthijs Büchli hoopte het trio op meer snelheid. Maar tegen Australië keken de renners vanaf het begin tegen een achterstand aan.

In de laatste ronde snoepte Bos nog wat van het gaatje af, maar het kwaad was al geschied. Nederland, de vice-wereldkampioen, kwam tot een tijd van 43,552 en werd daarmee zesde. Australië tot 43,166, waardoor het met Frankrijk (43,153) gaat uitvechten wie de bronzen medaille krijgt.

De strijd om het goud ging tussen titelverdediger Groot-Brittannië en wereldkampioen Nieuw-Zeeland. De Britten snelden in de kwalificatie naar een olympisch record (42,562), een ronde later pakte Nieuw-Zeeland het record weer af (42,535).

Goud Groot-Brittannië

Philip Hindes, Jason Kenny en Callum Skinner haalden het record in de finale weer terug naar Groot-Brittannië door te winnen in 42,440. Nieuw-Zeeland gaf een tiende toe. Frankrijk pakte het brons.

Hindes en Kenny waren vier jaar geleden ook al goed voor goud op deze discipline. De derde man was destijds Sir Chris Hoy. Die was er donderdag in Rio de Janaiero niet meer bij. Callum Skinner nam zijn rol moeiteloos over.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl