Politie werkt samen met Pikachu en co

Vlaardingen is de eerste stad van Nederland waar de politie betaalt om Pokémon in te zetten tegen criminaliteit. De wezens uit het populaire spel Pokémon Go worden onder meer in afgelegen wijken 'losgelaten'. Ze trekken spelers aan die inbrekers en fietsendieven moeten afschrikken.

"Het zijn allemaal extra ogen van mensen die toch al op straat lopen", zegt politiewoordvoerder Lillian van Duijvenbode. "Als je slechts één inbraak voorkomt, dan heb je de kosten er al vele malen uit."

Honderd euro

De politie-eenheid Rotterdam-Rijnmond heeft honderd euro geïnvesteerd in het plan, dat is bedacht door wijkagent Kor de Jong. Hij is erg actief op sociale media en zag al snel de potentie in van het spel. Bijna een maand geleden begon hij daarom een buurt WhatsApp-groep voor spelers. Met behulp van de chatgroep werd onder meer een fietsendief gearresteerd.

Politie maakt gebruik van Pokémon-spelers

De populaire app draait om het vangen van virtuele monsters. Het gevolg is dat mensen tot in de late uurtjes op straat zoeken naar Pokémon. "Ze zijn vaker op onorthodoxe tijden op de been dan gewone burgers", zegt De Jong. Volgens hem dus ideaal voor het afschrikken van inbrekers.

"We zien dat als we ergens Pokémon loslaten, er binnen tien minuten mensen op afkomen", zegt hij. Het kost de eenheid 60 cent om een halfuur lang virtuele wezens te genereren op een plek. Zodra de tijd is afgelopen, blijven de spelers volgens hem in de buurt. "Er lopen nog veel meer Pokémon rond om te vangen."

Risico op beroving

Volgens Van Duijvenbode lopen de Pokémon-jagers geen extra risico beroofd te worden. "Mensen met een smartphone hebben altijd met dat risico te maken. En we zien dat spelers vaak in een groep zijn en dat ouders jonge kinderen begeleiden. Het is vooral om inbrekers af te schrikken, want die komen niet in actie als er een groep pottenkijkers in de buurt is."

Wel benadrukt ze dat smartphone-eigenaars in het algemeen goed moeten opletten. "Wezenloos naar een scherm staren is altijd gevaarlijk, vooral in het verkeer." De woordvoerder heeft sinds de rage van de app geen verhoging gemerkt in het aantal straatroven.

De politie is voor zover bekend de eerste overheidsinstelling die geld uitgeeft aan het spel. Bedrijven maken al wel gretig gebruik van de populariteit van het spel.

Japan

Zo heeft fastfoodketen McDonalds van alle vestigingen in Japan een Pokémon-hotspot gemaakt. Het bedrijf betaalt ervoor dat de restaurants een plek zijn in het spel. Bijvoorbeeld een zogenoemde Gym waar spelers hun Pokémon kunnen laten vechten. De keten wil zo een graantje meepikken van de immense populariteit van de app.

"We zien het als tijdelijke rage die ideaal kan werken als aanvulling op ons werk", zegt Van Duijvenbode. De politie kijkt in welke wijken er statistisch meer kans is op een inbraak. Daar worden de Pokémon voornamelijk ingezet.

Het initiatief is vooralsnog niet bedoeld als pilot voor agenten in andere regio's. "Maar als ze zich geïnspireerd voelen, staan ze vrij het ook te proberen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl