De speed pedelec kan tot 45 km/u ANP / Remko de Waal

De Fietsersbond wil geen helmplicht voor snelle e-bikes zolang de fietshelmen die nu in ontwikkeling zijn niet goed zijn getest. Per 1 januari gaat de helmplicht voor de speed pedelecs in. Dat zijn snelle e-bikes met trapondersteuning tot 45 kilometer per uur.

De speciale fietshelm is op 1 januari nog niet beschikbaar, is de verwachting. Dat zou betekenen dat speed pedelec-rijders een integraalhelm moeten dragen, maar waarschijnlijk wil niemand daar aan.

De specificaties voor de speed pedelec-helm zijn nu bekendgemaakt. De ontwerp-helm lijkt op een gewone racefietshelm, maar het hoofddeksel is dikker en heeft kleinere gaten, zodat meer beschermend schuim het hoofd bedekt.

Integraalhelm

In mei zijn maatregelen aangekondigd voor speed pedelecs. Volgend jaar krijgen ze een geel kentekenplaatje en moeten ze net als brommers in de bebouwde kom op de rijbaan voor auto's rijden. Ook moet de berijder een helm dragen.

Het alternatief voor de nieuwe speed pedelec-helm zou een integraalhelm zijn. Voor eigenaren van speed pedelecs is dat geen optie, want een integraalhelm ademt niet.

Nederland telt een paar duizend speed pedelecs.

STER reclame