Rebellen bij gevechten op 6 augustus in Aleppo
NOS Nieuws

'Slachtoffers door gasaanval in Aleppo'

In het door rebellen beheerste deel van Aleppo zijn zeker vier mensen om het leven gekomen bij een vermoedelijke gasaanval, melden een ziekenhuis en een burgerorganisatie. Het gas zou in een van vier bomvaten hebben gezeten die boven de stad werden gedropt.

Een woordvoerder van het Al Quds-ziekenhuis zegt tegen persbureau Reuters dat er behalve de vier doden ook meer dan vijftig mensen gewond zijn. Sommigen hebben ademhalingsproblemen. Het ziekenhuis verzamelt stukjes kleding en fragmenten van de bommen voor onderzoek.

Watertekort

In het door de rebellen beheerste Oost-Aleppo zitten naar schatting een kwart miljoen mensen vast. In en rond de stad als geheel worden volgens de VN zo'n twee miljoen mensen bedreigd door een tekort aan water. Verder is er op veel plekken geen of nauwelijks elektriciteit.

Een groep artsen heeft een appèl gedaan op president Obama om een no-flyzone in te stellen boven Aleppo. Ze wijzen erop dat klinieken en ziekenhuizen worden geraakt door bombardementen. Als dat zo doorgaat, zijn er straks in de stad geen medische faciliteiten meer, waarschuwen alle overgebleven 29 artsen in Oost-Aleppo.

Gevechtspauze

Rusland, een bondgenoot van het Syrische bewind, kondigde gisteren aan dat het elke dag tussen 10.00 en 13.00 uur plaatselijke tijd de wapens neerlegt, zodat hulpkonvooien de stad kunnen bereiken. De Verenigde Naties reageerden sceptisch. Drie uur zou veel te kort zijn om iedereen te kunnen bereiken. De VN wil dat een wapenstilstand minimaal 48 uur duurt.

De afgelopen weken is in en rond Aleppo fel gevochten. Het Syrische leger had Oost-Aleppo tot vrijdag volledig omsingeld. Die dag zette een coalitie van oppositietroepen een offensief in, waarbij ze in het zuiden van de stad een doorbraak naar Oost-Aleppo konden forceren.

Het regeringsleger probeert het verloren gegane terrein met hulp van de Russische luchtmacht weer in handen te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl