Deurloo vijftiende in meerkampfinale, goud voor Uchimura Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Bart Deurloo heeft de olympische finale op de meerkamp als vijftiende afgesloten. De 25-jarige turner, die als eerste Nederlander ooit een olympische meerkampfinale haalde, tekende na zes onderdelen voor een totaalscore van 87,598 punten. In totaal deden er 24 turners mee.

De olympische titel ging na een bloedstollend duel naar de Japanse favoriet en titelverdediger Kohei Uchimura, die het duel met de Oekraïner Oleg Vernjajev op het laatste onderdeel heel nipt in zijn voordeel besliste.

Lang zag het ernaar uit dat Vernjajev de titel zou grijpen, maar op het laatste moment sloeg de ervaren Uchimura toch toe.

Kohei Uchimura en Oleg Vernjajev EPA

Deurloo hoopte in Rio de Janeiro bij de beste tien te eindigen. Dat was een loodzware opgave gezien de moordende concurrentie. Nederlands beste allrounder, die zaterdag in de kwalificatie als veertiende was geëindigd, startte goed op ringen met een score van 14,633 punten. Dat was hoger dan hij in de kwalificatie (14,266) had gescoord.

Deurloo morst punten op rek

Op sprong, brug en rek (zijn favoriete onderdeel) kon hij zijn scores uit de kwalificatie niet evenaren. Vooral op rek leverde Deurloo wat in. Kreeg zijn oefening in de kwalificatie nog 15,100 punten, waarmee hij als tweede reserve staat voor de toestelfinale, in de meerkampfinale kwam hij uit op 14,566 punten.

Op vloer scoorde Deurloo echter een stuk beter. De 14,666 punten brachten hem voor de laatste ronde op de zestiende plaats. Met een goede voltige-oefening, die met 14,733 punten een veel betere beoordeling kreeg dan in de kwalificatie, lukte het Deurloo nog een plaats te klimmen. Zijn totaal van 87,598 was ruim een half punt hoger dan bij zijn eerste meerkamp-optreden in Rio de Janeiro.

De strijd om olympisch goud ging al snel tussen favoriet en titelverdediger Kohei Uchimura en Oleg Vernjajev, die in de kwalificatie verrassend voor de Japanner was geëindigd. Het werd een duel dat tot de laatste landing bol van de spanning stond.

Uchimura kende in de kwalificatie een mislukte rekoefening. En juist dat onderdeel moest woensdag de beslissing brengen. Kort daarvoor had Vernjajev door een sublieme oefening op brug het verschil na vijf onderdelen op net iets minder dan een punt (0,901) gebracht.

Hupje wordt Vernjajev fataal

Uchimura, al met het Japanse team olympisch kampioen, noteerde in een zeker niet foutloze oefening een score van 15,800 punten. Daarna was Vernjajev als laatste aan de beurt. Zijn uitgangswaarde was minder, maar uiteindelijk werd het hupje bij de landing hem fataal: 14,800 punten. Uchimura won met 0,099 punten verschil

STER reclame