Joost Luiten
NOS Sport

Luiten verkiest appartement boven olympisch dorp

Voor het eerst sinds 1904 wordt er donderdaggegolfd in olympisch verband. De Nederlandse eer wordt op de Braziliaanse greens verdedigd door Joost Luiten, die vorige week al aanwezig was bij de openingsceremonie.

Sinds zijn aankomst in Rio verbleef de beste golfer van Nederland in het olympisch dorp, maar dinsdag besloot hij de eenzaamheid op te zoeken en zich in een appartement bij de golfbaan - samen met zijn coach - terug te trekken.

"In het olympisch dorp is er toch een andere sfeer en zijn er andere prikkels. Het is voor mij het beste om de voorbereiding te doen zoals ik altijd doe. Ik moet me focussen op mijn eigen ding", aldus de 30-jarige Luiten, die tot nog toe heeft genoten van de sfeer op de Olympische Spelen.

"Normaal gesproken zie ik dit op de bank thuis. Ik heb wel grote toernooien meegemaakt, maar dat is niets in vergelijking met dit. Ik val van de ene verbazing in de andere. Ik ben ook weleens voor Europa uitgekomen, maar dit is een overtreffende trap."

  • ANP
    Joost Luiten in gesprek met Ragnar Niemeijer
  • NOS
    Joost Luiten aan het trainen in Rio
  • ANP
    Joost Luiten met de olympische ringen

Aan de vooravond van het golftoernooi meldde de ene na de andere wereldtopper zich af. Veelvuldig werd het zika-virus als reden aangedragen, maar dat leek eerder een goed excuus om het voor golfers financieel niet aantrekkelijke golftoernooi links te laten liggen.

Wat moet er gebeuren om dat scenario tijdens de Spelen van 2020 in Tokio te voorkomen? "Jongens zullen de verhalen horen van diegenen die hier wel zijn en spijt krijgen dat ze er niet bij zijn geweest. Het moet een beetje groeien, net zoals we bij het tennis hebben gezien", oordeelde Luiten.

"De winnaar van de Spelen mag die titel vier jaar lang dragen, en niet één jaar zoals bij een major. Dat zal iedereen echt gaaf vinden. In Japan zullen er meer bij zijn, als er minder rumoer zoals hier in Brazilië is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl