President Porosjenko van Oekraïne
NOS Nieuws

Porosjenko: Rusland steunt zelf terrorisme

De Oekraïense president Porosjenko heeft in felle bewoordingen gereageerd op de bewering van zijn Russische collega Poetin dat Oekraïne aanslagen wilde plegen op de Krim. Porosjenko noemt die beschuldiging zinloos en cynisch. "Deze fantasieën zijn slechts een aanleiding voor het zoveelste militaire dreigement aan het adres van Oekraïne."

Volgens Porosjenko is het juist Rusland dat "al lange tijd gul en actief terrorisme ondersteunt op Oekraïens grondgebied". Rusland zal er niet in slagen om Oekraïne met "provocatieve verklaringen" in diskrediet te brengen, zegt hij.

De Russische geheime dienst FSB kwam vanmiddag met het bericht dat aanslagen op de Krim zijn voorkomen. Oekraïense eenheden zouden afgelopen weekend hebben geprobeerd om het schiereiland binnen te dringen, maar werden bij de grens tegengehouden. Bij daaropvolgende gevechten zouden twee Russen zijn gedood.

Vredesbesprekingen

Poetin zei vervolgens dat Oekraïne kennelijk heeft gekozen voor terrorisme. Hij vroeg zich ook hardop af of het nog wel zin heeft om onder leiding van Duitsland en Frankrijk over vrede te praten. Porosjenko vindt van wel; hij verwacht van Poetin dat hij gewoon aanschuift bij die gesprekken. Die worden gehouden in de marge van de G20-top in China, begin september.

Porosjenko zegt verder dat hij alleen is geïnteresseerd in politieke oplossingen voor het conflict met Rusland. Terreur kan geen middel zijn om de annexatie van de Krim ongedaan te maken, aldus de president.

Annexatie in 2014

De Krim werd in februari 2014 ingenomen door het Russische leger. Een maand later stemde de bevolking in een referendum voor aansluiting bij Rusland. Na de annexatie ontstonden in Oost-Oekraïne gevechten tussen pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger. Die duren nog steeds voort.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl