Yuri van Gelder ANP

Turner Yuri van Gelder spant een kort geding aan tegen NOC*NSF om deelname aan de toestelfinale op de Olympische Spelen af te dwingen. Dat bevestigt de rechtbank in Arnhem. Het kort geding dient vrijdag om 11.15 uur.

De rechtbank zegt dat Van Gelders advocaat, Cor Hellingman, eigenlijk morgen al een zitting wilde. Op verzoek van NOC*NSF wordt het kort geding nu vrijdag gehouden. De finale waaraan Van Gelder wil meedoen, is maandag in Rio de Janeiro.

Advocaat Van Gelder: het is buitengewoon zwaar voor hem

Yuri van Gelder werd maandagnacht door NOC*NSF naar huis gestuurd, omdat hij na zijn kwalificatie voor de toestelfinale was gaan stappen en pas om 06.00 uur beschonken en luidruchtig zou zijn teruggekeerd in het olympische dorp.

Het AD schrijft in een reconstructie dat Van Gelder na de bewuste stapavond pas om drie uur 's middags uit bed kwam, waardoor hij zijn training miste. Hij zou daarvoor ook al een keer zonder toestemming het olympisch dorp hebben verlaten. Volgens de krant ging Van Gelder bij eerdere toernooien eveneens tot diep in de nacht stappen, tegen de afspraken in.

Hellingman zei vanmiddag al dat hij goede kansen ziet om alsnog een finaleplaats af te dwingen. Zo zou het reglement voor olympiërs niet duidelijk zijn. Ook zou het niet verboden zijn om alcohol te drinken tijdens de spelen.

Finaleplek al vergeven

De Nederlandse turnbond heeft Van Gelder gisteren al afgemeld voor de toestelfinale bij de internationale turnbond FIG. Het startbewijs is daarop naar de Fransman Danny Rodrigues gegaan. De bond zegt dat dat niet meer teruggedraaid kan worden.

Het is daarom de vraag wat het kort geding van vrijdag nog kan veranderen aan het FIG-besluit. Het Internationaal Olympisch Comité zou zich als organisator van de Spelen nog met de kwestie kunnen bemoeien. Ook kan Van Gelder nog naar het sporttribunaal CAS stappen, als hij door de rechter in het gelijk wordt gesteld.

STER reclame