Stroom van windmolens is grillig
NOS Nieuws

Wat te doen op een bewolkte en windstille dag?

  • Heleen Ekker

    Redacteur

  • Heleen Ekker

    Redacteur

De komende jaren zal het aanbod van zonne- en windenergie flink toenemen. Het probleem daarbij is wel dat deze energiebronnen grillig zijn: soms is het windstil en soms waait de wind juist weer erg hard. Dit leidt tot pieken en dalen in de stroomproductie en tot problemen voor ons elektriciteitsnet. Op veel plekken in het land wordt nagedacht over oplossingen hiervoor.

Niet alleen wordt er geëxperimenteerd met verschillende manieren van energie-opslag, bijvoorbeeld in accu's, ook wordt er gekeken of het mogelijk is om vooral stroom te gebruiken als de wind hard waait of de zon flink schijnt. Helemaal interessant wordt het voor bedrijven en consumenten, als dan de stroomprijs lager is.

Balans

De productie en het verbruik van stroom moet voortdurend in balans zijn, vertelt Dirk Jan Middelkoop van Eneco. Om die twee in balans te brengen, onderzoekt Eneco mogelijkheden om de vraag naar stroom te verminderen, te verschuiven of om stroom op te slaan.

"Wij kijken vooral naar de vraagkant. Kun je de vraag naar stroom verminderen of verschuiven, bijvoorbeeld bij bedrijven. "Koelhuizen of elektrische auto's, die kun je vooral van stroom voorzien als het hard waait. Op dit moment zijn er al mensen met een elektrische auto, waarbij wij als Eneco bepalen wanneer die geladen wordt, vooral in de nacht. Mensen kunnen daarmee honderden euro's besparen. Ook bedrijven kunnen veel geld besparen, als ze hun vraag naar stroom verschuiven."

Poldergemaal

Een van de plekken waar al gebruik wordt gemaakt van de pieken in de energieproductie is het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Er gaat een seintje naar de gemalen als er een overproductie van stroom is bij het energiebedrijf, in dit geval Eneco. Als het op dat moment mogelijk is voor de gemalen om te pompen, wordt daarmee direct gestart en wordt er gepompt tegen een gunstig tarief.

Volgens Marko Cortel van het Hoogheemraadschap is dit een verandering, omdat de gemalen tot nu toe vooral 's nachts werden aangezet, zodat gebruik kon worden gemaakt van een voordelig nachttarief. Maar omdat waterschappen niet direct na een regenbui hoeven te pompen, maar ook doorgaans wel even kunnen wachten, kan het hoogheemraadschap op energie-gunstige momenten de pompen aanzetten.

Als alles succesvol blijft verlopen, hoopt het hoogheemraadschap hiermee over een jaar zo'n 15 procent op de energiekosten te besparen. Ook andere waterschappen in Nederland hebben interesse.

Koelinstallaties

Het bedrijf Peeeks houdt zich ook bezig met het gebruiken van energie op momenten dat er een overschot is. Peeeks helpt vooral bedrijven met grote koel- of pompinstallaties. Zo wordt er bij schaatsbaan De Uithof in Den Haag al gekoeld op momenten dat er bijvoorbeeld veel wind of zon is en de energieprijs dus gunstig is. Het maakt voor dit soort gebouwen niet zo veel uit op welk moment er gekoeld wordt, omdat de kou blijft 'hangen'. Daardoor kan gebruik worden gemaakt van de meest gunstige momenten.

David Beijer van Peeeks legt uit dat er alleen stroom wordt afgenomen als het echt nodig is. "Je kijkt naar de temperatuurgrens. Als er energie te weinig is, zetten we de koelmotor uit. Zodra de temperatuur een paar graden gestegen is, zetten we de koelmotor weer aan."

"Aan de andere kant, als er juist heel veel energie beschikbaar is, dan koelen we extra door. Dan wordt het ijs kouder dan eigenlijk nodig is. Dat maakt dat je later, als er een tekort is, de koelmachines langer uit kunt laten. Daarmee slaan we dus duurzame energie op in de sneeuw. "

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl