Tom Dumoulin heeft zijn olympische tijdritmissie niet met goud weten af te ronden. De Nederlander, die in de aanloop naar de Spelen in Rio de Janeiro een polsbreuk opliep tijdens de Tour de France, moest zich na de 54,5 kilometer lange race tegen de klok tevreden stellen met de zilveren medaille.

De titel ging naar de 35-jarige Fabian Cancellara, die na dit seizoen een punt zet achter zijn imposante wielerloopbaan. De Zwitser was ook in Peking de beste tijdens de olympische tijdrit en heeft daarnaast nog vier wereldtitels op zijn naam staan.

De bronzen plak ging naar de Britse Tourwinnaar Chris Froome, net als vier jaar geleden toen zijn landgenoot Bradley Wiggins met de hoofdprijs aan de haal ging.

Dumoulin moest op het dan weer natte, dan weer droge parcours met een aantal venijnige klimmetjes 47 seconden toegeven op Cancellara, die uiteindelijk zijn race het beste had ingedeeld.

De Zwitser, die de Tour de France na de etappe naar zijn geboorteplaats Bern voor gezien hield, had bij het eerste meetpunt na tien kilometer de snelste tussentijd, maar nam vervolgens gas terug. 

Tom Dumoulin tijdens zijn olympische tijdrit AFP

Na 19,7 kilometer was Rohan Dennis zelfs 24 seconden rapper. De Australiër viel echter terug in een pittige klim en na een fietswissel vanwege een gebroken stuur raakte voor hem het podium uit zicht. 

Ook Dumoulin bouwde zijn race prima op. Hij reed de concurrentie langzaam maar zeker op achterstand en wist ook de oprukkende Froome, die in de tweede tijdrit in de Tour nog sneller was geweest, van zich af te houden. Alleen tegen Fabian 'Spartacus' bleek geen kruid gewassen.

Toptien tijdrit NOS

STER reclame