De Nederlandse Pegida-voorman Edwin Wagensveld werd aangehouden toen hij tijdens een toespraak een hakenkruis liet zien ANP

De Nederlandse Pegida-voorman Edwin Wagensveld moet voor de kantonrechter verschijnen. Het Openbaar Ministerie vervolgt hem, omdat hij zich tijdens een demonstratie in Amsterdam niet aan de voorschriften van burgemeester Van der Laan heeft gehouden.

Wagensveld werd aangehouden nadat hij tijdens een toespraak een spandoek had getoond waarop een hakenkruis in een prullenbak te zien was. Burgemeester Van der Laan had bepaald dat tijdens de demonstratie in februari geen hakenkruizen mochten worden vertoond.

Volgens de Pegida-voorman kon de Amsterdamse burgemeester hem niets verbieden. Berend Roorda, onderzoeker van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid en adviseur van het ministerie van Binnenlandse Zaken, zegt dat Van der Laan het vertonen van het hakenkruis inderdaad niet mocht verbieden. De adviseur zei dit tegen onderzoeksjournalisten van het VPRO-programma Argos.

Volgens Roorda mag de burgemeester geen beperkingen stellen aan demonstraties op basis van de inhoud. Gemeente Amsterdam zegt in een reactie tegen Argos dat het verbod is ingesteld om de openbare orde te beschermen.

Strafbeschikking

Het OM bood Wagensveld na zijn aanhouding een strafbeschikking aan, maar de Pegida-leider weigerde te betalen. Daarom vervolgt het OM hem nu.

Tijdens de demonstratie in Amsterdam werd geprotesteerd tegen het vluchtelingenbeleid. Er deden ongeveer 200 mensen aan mee. De politie arresteerde zeven betogers.

STER reclame