1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Kamer: maximum aan kosten tweede studie

Er moet een maximum komen aan de kosten voor een tweede studie, vindt een Kamermeerderheid. De kosten voor een tweede studie verschillen onderling nogal, het verschil kan oplopen tot duizenden euro's. Daardoor beginnen steeds minder mensen aan een tweede studie, denken Kamerleden.

De Volkskrant meldde eerder vandaag dat het aantal studenten dat na het voltooien van een eerste studie aan een tweede begint, in vijf jaar tijd met een derde is afgenomen: van 33.000 naar 22.000.

Sinds 2011 financiert de overheid geen tweede studies meer. Hogescholen en universiteiten mogen het collegegeld zelf bepalen. De verschillen zijn soms groot: zo kost een tweede studie geneeskunde in Maastricht 32.000 euro per jaar en in Utrecht 17.000 euro. Gemiddeld bedraagt het collegegeld voor studenten die een tweede opleiding doen 9000 euro per jaar.

Partijen in de Tweede Kamer pleiten al langer voor meer transparantie van instellingen over de bedragen die aan studenten worden gevraagd. Onder meer PvdA, D66, SP en CDA vroegen minister Bussemaker eerder om de grote verschillen in kaart te brengen en te kijken naar een regeling met maxima.

'Boete op ambitie'

SP Kamerlid Van Dijk vindt dat het moment voor zo'n wetswijziging nu wel "echt is aangebroken". Op radio 1 zei hij woensdagmiddag dat met deze extreme bedragen het lijkt of er een " boete op ambitie" wordt geheven. "In plaats van ambitieuze mensen ruim baan te geven vragen we hen absurd hoge bedragen te betalen. Daar moet echt een maximum op".

De PvdA vraagt minister Bussemaker ook zo snel mogelijk met een plan te komen. "De verschillen zijn onverklaarbaar hoog, dat is onacceptabel", aldus Kamerlid Mohandis.

Coalitiegenoot VVD pleit ook voor meer transparantie maar is niet voor wettelijk verplichte maxima.

De SP heeft de minister inmiddels Kamervragen gesteld. "Bussemaker heeft al eerder gezegd dat, als de tarieven ondoorzichtig blijven, er een maximum gesteld moet worden. Daar is het dan nu de hoogste tijd voor", aldus Kamerlid van Dijk op radio 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl