NOS Wielrennen

42-jarige Armstrong pakt goud, brons Van der Breggen

Anna van der Breggen heeft opnieuw een olympische medaille veroverd. Na het goud in de wegwedstrijd pakte de 26-jarige wielrenster brons op de tijdrit over 29,7 kilometer.

Van der Breggen voltooide het met twee lastige klimmetjes gelardeerde parcours in 44.37. Dat was elf seconden langzamer dan de Amerikaanse titelverdedigster Kristin Armstrong. De Russin Olga Zabelinskaja werd tweede op vijf tellen van de winnares, die zichzelf een prachtcadeau bezorgde voor haar 43ste verjaardag van morgen.

Kristin Armstrong beseft dat ze haar derde olympische tijdrittitel binnen heeft. AFP

Armstrong, die in 2008 ook al met het goud aan de haal ging en dus een hattrick produceerde, was na tien kilometer 0.23 sneller dan Zabelinskaja en na 19,7 kilometer juist een fractie trager. Een sterk slot resulteerde in het goud voor de routinier, wier erelijst ook twee wereldtitels (2006 en 2009) bevat.

Grote verliezer was Ellen van Dijk. De tijdritspecialiste leek een goede klassering op haar buik te kunnen schrijven na een merkwaardige stuurfout op de eerste klim. Ze nam een binnenbocht te scherp en belandde in de struiken, een oponthoud dat haar zo'n twintig seconden kostte.

Van Dijk herstelde zich knap en vond haar ritme weer terug. Het podium bleef echter net buiten bereik. De wereldkampioene van 2013 bleek tot haar ontzetting op de streep elf seconden tekort te komen voor het brons. Ook het verschil met het goud was van een orde om zich voor het hoofd te slaan: 22 tellen.

De eindstand van de olympische tijdrit voor vrouwen NOS

STER reclame