ANP

Turner Yuri van Gelder beslist uiterlijk vanavond of hij een kort geding aanspant om een plaats bij de toestelfinale op de Olympische Spelen af te dwingen. Van Gelders advocaat, Cor Hellingman, zegt dat de beslissing volledig aan de turner is, maar dat hij zelf goede kansen ziet om de zaak te winnen.

Volgens Hellingman is het reglement voor Nederlandse olympiërs op veel punten onduidelijk. Zo zou in het document staan dat een TeamNL-lid zich "goed" moet gedragen, maar wat dat precies betekent, zou niet zijn uitgewerkt. Ook zou het niet verboden zijn om alcohol te drinken tijdens de spelen.

'Zijn advocaat ziet veel kans om het kort geding te winnen'

Yuri van Gelder werd maandagnacht door NOC*NSF naar huis gestuurd, omdat hij afgelopen weekend in Rio de Janeiro tot 06.00 uur 's ochtends op pad was en beschonken en luidruchtig zou zijn teruggekeerd in het olympische dorp. De turner arriveerde gisteren in Nederland en wil voorlopig met rust gelaten worden.

Finaleplaats al vergeven

De finaleplaats van Van Gelder wordt nu ingevuld door de Fransman Danny Rodrigues. De internationale turnbond FIG heeft de deelname van Rodrigues aan de toestelfinale tegenover de NOS bevestigd. Wat de FIG betreft, is een terugkeer van Van Gelder onmogelijk.

Mocht een Nederlandse rechter Van Gelder in het gelijk stellen, is dus waarschijnlijk een tweede rechtszaak nodig om Van Gelder nog op de deelnemerslijst te krijgen. Ook kan Van Gelder nog naar het internationaal sporttribunaal CAS stappen.

Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit, schat de kansen van Van Gelder om maandag weer in de ringen te hangen op 1 procent. De tijdsdruk en het grote aantal betrokkenen maken een juridisch traject volgens haar erg lastig.

Mentale toestand

Hellingman en Van Gelder willen de komende avond beslissen of ze daadwerkelijk de gang naar de rechter maken. Een eventueel kort geding zou morgen al kunnen dienen.

NOS-verslaggever Edwin van den Berg, die met Hellingman heeft gesproken, zegt dat ook meespeelt of Van Gelder mentaal nog in staat is om zich opnieuw op te laden voor de toestelfinale. Die is over vijf dagen.

STER reclame