NOS Sport

Van Emden: hier heb ik acht jaar op gewacht

Twee keer gingen de Spelen aan Anicka van Emden voorbij. Daarom voelt de bronzen medaille die de judoka dinsdag in de klasse tot 63 kilogram veroverde als een gouden. "De laatste acht jaar was dit het enige wat ik wilde en nu heb ik hem gewonnen. Ik geloof het bijna niet."

Voor de Spelen van 2008 was ze reserve en vier jaar geleden kreeg Elisabeth Willeboordse het enige ticket in haar gewichtsklasse. "Ik zei tegen mezelf: dit is je enige kans om te pakken wat je altijd al wilde, dus die moet je gewoon pakken. En dat heb ik gedaan; het is echt geweldig."

Het had niet veel gescheeld of Van Emden was in 2012 gestopt als judoka. "Ik dacht: ik kap ermee. Elke nieuwe training begon ik het steeds minder leuk te vinden en ik zag steeds minder redenen om door te gaan", aldus Van Emden. "Maar ik had die olympische droom, en die wilde ik uit laten komen. Ik wilde het waarmaken."

  • ANP
    Anicka van Emden tijdens de huldiging in het Holland House
  • HHH
    Anicka van Emden tijdens de huldiging in het Holland House
  • HHH
    Anicka van Emden tijdens de huldiging in het Holland House

Van Emden verloor in de kwartfinales van Clarisse Agbegnenou, maar had daarna geen moeite de knop om te zetten en te gaan voor brons. "Die Française was gewoon beter. Ik was supernerveus, maar ik kon het wel aan. En dat is waardoor nu hier sta. Ik was fysiek sterk, maar ook mentaal sterk."

"Hier heb ik acht jaar op gewacht en keihard aan gewerkt en nu heb ik hem gewoon. Deze bronzen medaille is heel speciaal. En straks mag ik op het podium staan, daar heb ik zoveel zin in!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl