Franz Kafka
NOS Nieuws

Manuscripten Kafka naar nationale bibliotheek Israël

De huidige eigenaressen van de manuscripten van Franz Kafka moeten die afstaan aan de Nationale Bibliotheek van Israël. Dat heeft de hoogste rechter van het land bepaald. Twee zussen waren jarenlang in een juridische strijd verwikkeld met de bibliotheek over de eigendomsrechten.

Eigenlijk hadden de manuscripten er al niet meer moeten zijn. De Joodse schrijver Franz Kafka gaf zijn vriend Max Brod op zijn sterfbed instructies om al zijn werk te vernietigen.

Dochters van de secretaresse van een vriend van Kafka

Na de dood van Kafka in 1924 besloot Brod om de manuscripten toch te bewaren. Brod liet ze op zijn beurt na aan zijn secretaresse Esther Hoffe, met de opdracht om de papieren over te dragen aan de Nationale Bibliotheek van Israël.

Ook de secretaresse hield zich niet aan de afspraak en na haar dood kregen haar dochters de manuscripten. De twee zussen wilden deze verkopen, maar de voorzitter van de Nationale Bibliotheek stak daar een stokje voor.

De rechter heeft besloten dat al het werk dat in het bezit van Max Brod was naar de bibliotheek overgebracht moet worden, zodat het daar toegankelijk is voor het publiek. Kafka wordt gezien als een van de belangrijkste schrijvers van de twintigste eeuw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl