NOS SportAangepast

Zesde plaats voor eventingploeg

De Nederlandse eventingploeg is op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro als zesde geëindigd in de landenwedstrijd.

Oranje, dat bestond uit Merel Blom, Tim Lips en Alice Naber, stond elfde na de dressuur en klom na de cross-country op naar de vijfde plaats. Die positie werd bij het afsluitende springen verspeeld aan Groot-Brittannië.

Naber maakte op de rug van Peter Parker een springfout, Lips tikte er met Bayro twee balken af. Slotruiter Blom (Rumour Has It) was foutloos, maar overschreed de tijd (twee strafpunten). Oranje kreeg in totaal veertien strafpunten en werd nog net gepasseerd door de Britten, die geen enkele springfout maakten.

Bij Nederland ontbrak Theo van de Vendel, die maandag drie gebroken ribben opliep door een val tijdens de cross-country.

Frankrijk wint landenwedstrijd

De strijd om het eremetaal was zeer spannend. Australië en Nieuw-Zeeland hadden goud en zilver in handen, maar leverden dankzij respectievelijk 25 en 24 strafpunten beide twee plaatsen in.

Frankrijk, olympisch kampioen in 2004 en vier jaar geleden achtste, maakte maar twee springfouten en greep het goud. Titelverdediger Duitsland klom dankzij drie foutloze omlopen van de vierde naar de tweede plaats.

Wel Duits goud bij individuele wedstrijd

Waar Duitsland in de teamwedstrijd naast titelprolongatie greep, werd in de individuele wedstrijd wel opnieuw goud gewonnen. Michael Jung was net als vier jaar geleden de compleetste ruiter.

Na de dressuur stond de wereldkampioen van 2010 en Europees kampioen van 2011, 2013 en 2015, nog vijfde. De cross-country bracht hem op de tweede plaats, waarna hij de klus klaarde met twee foutloze omlopen bij het springen.

Ook nu ging het goud op de valreep aan Australië voorbij. Chris Burton leidde na de cross-country, maar maakte bij het springen in beide manches twee fouten en zakte naar de vijfde plek.

De Nederlandse ruiters speelden een bijrol. Blom werd 19de en Lips 21ste. Naber wist zich niet te plaatsen voor de finale.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl