NOS SportAangepast

Twee-zonder-stuurman strandt in halve finales, herkansing vrouwen gaat mis

De Nederlandse twee-zonder-stuurman is niet door naar de olympische finale. Roel Braas en Mitchel Steenman eindigden als vierde in de halve finales achter de Franse boot van Germain Chardin en Dorian Mortelette.

De Italianen en Australiërs gingen na 500 meter aan de leiding. Nederland lag op dat moment vijfde en leek krachten te sparen voor de eindsprint. Na een kilometer lag de Australische boot van Spencer Turrin en Alexander Lloyd op kop.

Braas en Steenman waren in een strijd verwikkeld met de Fransen, maar begonnen terrein te verliezen. Toen Frankrijk vroegtijdig de sprint inzette, bleek de afstand niet meer te overbruggen.

Na de race reageren de roeiers zwaar teleurgesteld: "Dit is absoluut niet waar we voor kwamen", zegt Steenman. "De herkansing heeft blijkbaar toch teveel power gekost en we waren vandaag gewoon niet goed genoeg. Dit komt verschrikkelijk hard binnen. Je komt voor een medaille en haalt niet eens de finale."

Roel Braas reageerde na de wedstrijd alsnog op een opmerking van zijn voorganger in de boot, Rogier Blink. Die had na de mislukte serie van zaterdag op twitter had geschreven: "Ga lekker 'versaaien' op je bed in plaats van leuk doen met hockeymeisjes in de lounge.''

Volgens Braas was dat een vervelende tweet, waar niets van klopte, maar die verder geen invloed had op zijn prestatie vandaag. "Ik heb het naast me neergelegd en ik was er niet door afgeleid", aldus Braas. "Ik denk niet dat ik hem nog veel zal spreken."

Herkansing gaat fout

Het is de twee-zonder-stuurvrouw niet gelukt om de halve finales te behalen. Karien Robbers en Aletta Jorritsma bleven in de herkansing steken.

Van het duo werd vooraf weinig verwacht. De reserveroeisters van de acht en de dubbelvier werden pas kort voor de Spelen samengebracht en kwamen er in de series al niet aan te pas. In de herkansingen ging het niet veel beter.

Robbers en Jorritsma moesten bij de eerste drie eindigen voor een plaats in de halve finales, maar hadden daar geen moment zicht op. Ze eindigden als vijfde op 3,63 seconden van nummer drie Frankrijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl