ANP

Het gaat maanden langer duren voordat schildklierpatiënten weer het medicijn Thyrax Duotab bij de apotheek kunnen krijgen. Geneesmiddelenfabrikant Aspen Pharma laat in een brief aan artsen en apothekers weten dat het pas in het tweede kwartaal van 2017 de voorraden denkt aan te vullen. Eerder zei de fabrikant nog dat het medicijn tussen september en november van dit jaar weer beschikbaar zou zijn.

De problemen met de levering van Thyrax Duotab werden in januari bekend. Ze ontstonden toen Aspen de productielocatie in het Brabantse Oss sloot. In Duitsland staat een nieuwe fabriek waar het medicijn geproduceerd moet gaan worden, maar die locatie voldoet nog niet aan de eisen die het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) stelt.

Kwaliteit van leven

Sinds begin dit jaar konden patiënten nog maar moeilijk aan het middel komen via hun apotheek. Een groot deel van de 350.000 schildklierpatiënten in Nederland is inmiddels noodgedwongen overgestapt op een vervangend medicijn. 

Medicatie en dosering luisteren bij schildklierpatiënten echter nauw - kleine veranderingen kunnen de hormoonhuishouding flink in de war schoppen. Het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (NIVEL) is daarom een onderzoek gestart naar de kwaliteit van leven van patiënten die door het tekort getroffen zijn.

De Schildklier Organisatie Nederland en de brancheorganisatie van apothekers KNMP hebben veel kritiek op de Zuid-Afrikaanse fabrikant Aspen Pharma en noemen de leveringsproblemen een gevolg van "maatschappelijk onverantwoord gedrag".

Bezwaar

Ook de landelijke politiek had veel kritiek: zo vroeg de SP in februari al aan minister Schippers om patiënten, die met extra kosten voor onderzoek en bloedcontroles te maken krijgen, schadeloos te stellen. De VVD wilde de extra kosten verhalen op de fabrikant. Schippers voelde daar niks voor. Wel werd de boete voor farmaceuten die verwijtbaar een medicijntekort veroorzaken bijna twintig keer zo hoog.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft onderzocht wie precies verantwoordelijk is voor het tekort aan Thyrax Duotab. De resultaten van het onderzoek zijn niet bekendgemaakt, omdat er bezwaar gemaakt is tegen publicatie van het rapport. Wie bezwaar heeft gemaakt, is niet bekend. 

STER reclame