Advocaat Geert-Jan Knoops ANP

Er moeten duidelijkere regels komen voor sporters, vindt advocaat Geert-Jan Knoops. Aanleiding is het wegsturen van turner Yuri van Gelder van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro nadat hij de teamregels had gebroken.

Volgens Knoops zijn die regels niet duidelijk genoeg. NOC*NSF stelt dat Van Gelder had moeten 'handelen zoals een goed sporter betaamt', maar de advocaat vindt die stelling te arbitrair. Hij noemt het een volstrekt willekeurig beleid dat sporters geen enkele rechtsbescherming biedt.

Hoop voor Van Gelder?

Van Gelder kan volgens Knoops het besluit nog aanvechten en via een kort geding alsnog deelname aan de finale afdwingen. Het is onduidelijk of dat op tijd kan gebeuren, want de turner is direct op het vliegtuig naar Nederland gezet.

Knoops heeft zich al eerder over een soortgelijke zaak gebogen. In 2014 stond hij zeiler Dirk de Ridder bij in een zaak bij het internationale sporttribunaal CAS. Naar aanleiding van die zaak kwam het CAS met een reeks criteria waaraan een oordeel van een nationale sportbond moet voldoen als er sancties worden opgelegd.

STER reclame