Pakistaanse advocaten bij de begrafenis van de omgekomen advocaten AFP

In heel Pakistan hebben advocaten het werk neergelegd nadat gisteren tientallen collega's om het leven waren gekomen bij een bomaanslag. Bij de aanval bij een ziekenhuis in de stad Quetta werden zeventig mensen gedood, onder wie zestig strafpleiters.

De aanslagpleger blies zichzelf op bij een groep advocaten, die zich bij het ziekenhuis hadden verzameld vanwege de dood van een vooraanstaand jurist. Hij werd gisterochtend doodgeschoten. Zijn lichaam was kort voor de aanslag de kliniek binnengebracht.

In de omgeving van Quetta zijn de afgelopen weken meerdere advocaten vermoord. De verwachting is dat collega's door heel Pakistan de straat op gaan om te demonstreren tegen het recente geweld. Bij het Hooggerechtshof in de hoofdstad Islamabad protesteerden vanochtend al vooraanstaande juristen.

Publiciteit 

"Wij zijn doelwit omdat wij ons uitspreken voor mensenrechten en democratie", zegt een voorzitter van een koepelorganisatie voor Pakistaanse juristen. "Wij zullen protesteren en pleiten voor structurele veranderingen."

Regionale experts hebben tegen de BBC gezegd dat de aanslagpleger mogelijk heeft gekozen voor een aanslag op advocaten, omdat zo'n doelwit extra publiciteit oplevert. 

Terreurorganisaties Islamitische Staat en Jamaat-ul-Ahrar, een afsplitsing van de Taliban, hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Vooralsnog is onduidelijk welke terreurgroep daadwerkelijk achter de aanval zit.

STER reclame