Oud-trainer Lens: Van Gelder is een jongen met een handleiding

Yuri van Gelder had tegen zichzelf beschermd moeten worden. Dat vindt zijn voormalige trainer Remi Lens. De turncoach had Van Gelder van 2000 tot 2006 onder zijn hoede en vormde hem om van jeugdige allrounder tot wereldkampioen aan de ringen. 

"Je weet het, kent zijn verleden", vertelt Lens tegen de NOS. "Yuri is impulsief, soms denkt hij niet na over de gevolgen van zijn handelen. Dat maakt hem ook zo leuk. Maar als je dat weet, dan moet je daar alert op zijn. Ze hadden hem moeten helpen."

Cocaïnegebruik

In 2006 brak Van Gelder met zijn coach, nadat Lens bij turnbond KNGU en NOC*NSF had gewaarschuwd voor het cocaïnegebruik van zijn pupil. Drie jaar later kostte die verslaving Van Gelder bijna zijn loopbaan. 

"Ik nam het mezelf kwalijk dat ik hem destijds niet heb kunnen behoeden, dat hij mij toen niet in vertrouwen wilde nemen. Toen ik gestopt was, ging Yuri werken met trainers die zeiden: het maakt me niet uit wat jij in je vrije tijd doet. Bij Yuri kan dat niet." 

Remi Lens (linksboven) en Yuri van Gelder (derde van links) in 2005 ANP

Lens kent Van Gelder als geen ander, al is het contact tegenwoordig op afstand. Speculeren over wat er exact is voorgevallen, doet hij liever niet. "Daar moeten we voorzichtig mee zijn, want we weten niet wat er precies gebeurd is. Mensen onderschatten hoeveel druk er op de sporters ligt bij de Olympische Spelen."

"Het bereiken van de olympische finale is zoiets moois, dan kan ik me heel goed voorstellen dat je even een moment van ontspanning zoekt. Yuri heeft een Braziliaanse vriendin, dus dan is het niet gek dat hij even het olympisch dorp verlaat om die prestatie met haar te vieren. Laten we elkaar geen mietje noemen, de finale was pas tien dagen later."

'Zo jammer'

Het wegsturen van Van Gelder is streng, maar toch kan Lens er ook begrip voor opbrengen. "Het is dubbel. Regels zijn regels en daar moet je je aan houden. Ook Yuri. Maar ze hadden Yuri daarbij moeten helpen. Ik hoop vooral dat dit geen negatief effect heeft op de andere turners."

"Dit is zo jammer", besluit Lens. "Hij heeft hier keihard voor geknokt en verdiende die finale. Ik had hem zo graag een medaille zien winnen."

STER reclame