Surinaamse indianen in actie voor hun beloofde land
Het is vandaag de internationale dag van de Inheemse Volkeren, maar voor de oorspronkelijke inwoners van Suriname is er geen reden voor feest. Ondanks toezeggingen van president Bouterse hebben de indianen nog geen officiële zeggenschap over hun leefgebieden. Daarom protesteren ze in hoofdstad Paramaribo.
Om de regering aan zijn beloftes te houden, bieden de indianen Bouterse een petitie aan. "De president is uitgenodigd, maar het is de grote vraag of hij komt", zegt correspondent Harmen Boerboom. "De binnenlandse bevolking van het land is tot nu door elke regering aan de kant geschoven. Ze worden niet serieus genomen."
Kostbare grondstoffen
Want de Surinaamse overheid heeft er totaal geen belang bij om de indianen hun lang gehoopte grondbezit te geven. Het gaat om vele duizenden vierkante kilometers, die vol zitten met natuurlijke rijkdommen zoals goud. Als de regering het land uit handen geeft, kan de schatkist niet profiteren van multinationals die de grondstoffen komen delven.
"Het is heel ingewikkeld", zegt Boerboom. "Het gaat om enorme gebieden en het is lastig vast te stellen wat van wie is." Er leven namelijk nog andere volkeren, zoals de marrons. Dat zijn afstammelingen van Afrikanen die als slaven naar Suriname werden gebracht. Ook zij hebben recht op eigen grond.
'Lastig vuist te maken'
In februari werd Suriname door het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten op de vingers getikt over de kwestie. Het orgaan oordeelde dat de staat de wettelijke erkenning van de grondrechten van de inheemse volkeren niet goed heeft geregeld. "Dat was een hart onder de riem, maar het heeft nog weinig geholpen", zegt Boerboom.
In Suriname leven naar schatting 20.000 indianen op een totale bevolking van bijna 600.000. "Het is dus lastig voor hen om een vuist te maken", legt de correspondent uit.
"Daar komt bij dat alle achtereenvolgende regeringen er geen baat bij hebben gehad ze de gewenste rechten te geven. Dat terwijl het voor deze volkeren gaat om de gebieden waar ze al generaties lang leven."