Yuri van Gelder EPA

Yuri van Gelder is weggestuurd van de Olympische Spelen. Dat is gebeurd op voorspraak van turnbond KNGU omdat hij "de normen en waarden binnen TeamNL en de KNGU op grove wijze heeft overschreden". Er is sprake van alcoholgebruik.

De 33-jarige Van Gelder is in de nacht van zaterdag op zondag, nadat hij zich had geplaatst voor de finale op het onderdeel ringen, weggegaan uit het olympisch dorp en tegen de afspraak in pas in de vroege ochtenduren teruggekeerd na alcohol te hebben geconsumeerd.

Ik vind het vreselijk voor Yuri, maar dit gedrag is ontoelaatbaar.

Maurits Hendriks, chef de mission

De leiding van Team NL wil vooralsnog geen commentaar geven voor de camera en microfoon. Chef de mission Maurits Hendriks laat het bij zijn toelichting in een persbericht.

Voorbeeldrol

"Het is een zeer moeilijke beslissing geweest. Ik vind het vreselijk voor Yuri, maar dit gedrag is ontoelaatbaar", stelt hij. "Dat hoort niet bij deelname aan de Spelen of welk sportevenement dan ook."

"Sportief is dit een aderlating, maar bij een dergelijke overtreding van de geldende waarden binnen TeamNL hebben we geen andere keuze. Onze sporters hebben een voorbeeldrol en daar past dit gedrag absoluut niet bij."

Hans Gootjes, technisch directeur van de KNGU, is enorm teleurgesteld in Van Gelder. "Yuri heeft er zo lang over gedaan om hier te komen, maar kan het helaas niet afmaken. Binnen ons team is dit gedrag niet te tolereren."

Weg droommedaille

Na drie gemiste Spelen maakte Van Gelder, die in het verleden een schorsing uitzat vanwege cocaïnegebruik, in Rio eindelijk zijn olympische debuut en dat bekroonde hij met een finaleplaats. Hij droomde al van een medaille, maar het mag niet zo zijn.

STER reclame