Ook werden vingerafdrukken van de man genomen
NOS Nieuws

Chinese toerist twee weken vast in Duits asielzoekerscentrum

Een 31-jarige Chinese toerist heeft in Duitsland bijna twee weken vastgezeten in een asielzoekerscentrum. De man wilde naar de politie om aangifte te doen van een gestolen portemonnee, maar kreeg door communicatieproblemen een asielaanvraag voorgelegd die hij ondertekende.

Vervolgens werd hij naar het dichtstbijzijnde asielzoekerscentrum gebracht. Daar werden hem zijn paspoort en visum afgenomen, moest hij vingerafdrukken afstaan en werd hij medisch onderzocht. Dat stond de man allemaal zonder morren toe. Ook nam hij het zakgeld aan dat asielzoekers bij aankomst krijgen.

Bureaucratische jungle

Rode Kruis-medewerker Christoph Schlütermann vertelt in Der Spiegel dat de man hem meteen opviel omdat hij zo goed gekleed was en zich heel hoffelijk gedroeg. Met een vertalingsapp probeerde hij met hem te communiceren. "Ik wil gaan wandelen in het buitenland", bleek de Chinees volgens die app te zeggen.

"Toen werd duidelijk dat de man naar Frankrijk en Italië wilde reizen om er te gaan wandelen. In plaats daarvan was hij verzeild geraakt in de Duitse bureaucratische jungle", zegt Schlütermann.

Consulaten

Met behulp van een medewerker van het lokale Chinese restaurant, die het verhaal van de man vertaalde, werd duidelijk dat bij aankomst in Stuttgart zijn portemonnee was gestolen. Hij wilde daarvan aangifte doen bij de politie, maar belandde in plaats daarvan bij een instantie in Heidelberg die hem een asielaanvraag liet ondertekenen.

Toen zijn verhaal eindelijk duidelijk was duurde het toch nog 12 dagen voor hij verder kon reizen. "Medewerkers van het azc hebben dagenlang gebeld met verschillende consulaten, maar niemand leek hem eerst te kennen", vertelt Schlütermann.

"Een complicerende factor was ook dat zijn visum en pas waren ingenomen en dat die in eerste instantie niet konden worden teruggevonden." Pas toen hij een vervangend document had gekregen kon de Chinees zijn reis voortzetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl