NOS Nieuws

Zoon van Nederlandse 'haatimam' vraagt God om christenen te doden

Oproep aan Allah

De zoon van een Marokkaans-Nederlandse imam heeft in het Belgische Verviers op straat hardop gebeden om christenen te vermoorden. Op een filmpje is te zien dat de jongen van 15 zich tot Allah wendt en Hem vraagt om "alle gehate christenen" te doden.

De Belgische staatssecretaris Francken zegt dat de jongen de zoon is van El-Alami Amaouch, die ook bekendstaat als Alami abu Hamza. Die imam preekte geregeld in Verviers. Tientallen van zijn volgelingen zouden geradicaliseerd zijn, een aantal van hen is Syrië-ganger.

Imam Alami in Helmond in 2015

België probeerde de imam een jaar geleden uit te zetten naar Nederland, maar de geestelijke verzette zich. Volgens staatssecretaris Francken kan de rechter ieder moment een uitspraak doen over de uitzetting.

Geradicaliseerd

Tegen de Belgische omroep VRT liet de staatssecretaris zich ontvallen dat de radicale ideeën duidelijk in de familie zitten. Hij noemde Alami abu Hamza eerder een "echte haatimam". Die riep eerder zelf ook op om "andersgelovigen te vernietigen".

De burgemeester van Verviers is geschokt door de gebeurtenissen en heeft de politie gevraagd om de jongen te arresteren. In Verviers werd vorig jaar een terreurcel opgerold. Leden van die cel hebben tot 16 jaar gevangenisstraf gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl