De merrie Hera doet mee aan een onderzoek naar haar bewegingen
NOS Nieuws

Nieuwe app moet paarden beter laten presteren

De beste Nederlandse ruiters en de beste Nederlandse paarden zijn nu voor de Olympische Spelen in Brazilië. Er zijn zoals altijd kansen op medailles, want in Nederland worden toppaarden gefokt. Het trainen van sportpaarden gaat vooral op gevoel, maar de wetenschap krijgt een steeds grotere rol. Aan de Universiteit van Utrecht wordt aan een app gewerkt, die de prestaties van het paard kan meten.

In de paardenkliniek van de universiteit worden de paarden beplakt met sensoren. Op een computer worden de bewegingen van het dier omgezet in bewegende bolletjes, die laten zien hoe het gesteld is met de symmetrie van het paard.

"Hierdoor kunnen we de dieren in een eerder stadium bijsturen", legt doctor Wim Back van de universiteitskliniek voor paarden uit. Enerzijds om sneller vooruitgang te boeken en anderzijds om blessures te voorkomen.

Volgens Back zijn er heel veel mensen met paarden die nog niet zo veel verstand hebben van hun dier. "Op deze manier kunnen we het gat in kennis en kunde verkleinen."

Het computerprogramma om de symmetrie te meten is nog maar het begin. De bedoeling is dat er een app komt waarop de ruiter de fysieke gesteldheid van zijn paard continu kan aflezen.

Techniek in de paardensport is niet nieuw

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl