AFP

Adam Peaty, Kathleen Ledecky en Sarah Sjöström hebben in Rio de Janeiro op sensationele wijze een olympische titel in de wacht gesleept. Allemaal verbeterden ze een wereldrecord.

Peaty sleepte met groot vertoon van macht het goud op de 100 meter schoolslag in de wacht. De 21-jarige Brit verpulverde met een tijd van 57,13 zijn eigen wereldrecord.

Hij heeft met zijn opmerkelijke stijl (een hoog ritme) de schoolslag in zijn eentje naar een hoger plan gebracht. Vorig jaar dook hij als eerste onder de 58 seconden, maar in Rio deed hij er nog schepje bovenop.

In de series stelde Peaty het record al scherper tot 57,55 en in de finale ging er nog bijna een halve seconde af. De Zuid-Afrikaan Cameron van der Brugh, die vier jaar geleden goud pakte,was liefst anderhalve seconde langzamer.

Eerste olympisch goud Sjöstrom

Sjöström werd olympisch kampioene op de 100 meter vlinderslag. De 22-jarige Zweedse veroverde haar eerste titel in stijl door in 55,48 haar eigen wereldrecord te breken.

Ze is tweevoudig wereldkampioene op dit nummer. Vier jaar geleden ging het op de Spelen in Londen echter mis en eindigde ze naast het podium. Dit keer was het wel raak. Sjöström had na 50 meter al een aardige voorsprong, waarna op het tweede deel de turbo aanging.

Het zilver ging verrassend naar Penny Oleksiak. De Canadese moest bijna een seconde toegeven op de winnares, maar hield wel de Amerikaanse Dana Vollmer (goud in 2012) achter zich.

Ledecky blijft ongeslagen

Op de 400 meter vrije slag ging het olympisch goud niet geheel verrassend naar Katie Ledecky. De nog altijd maar 19-jarige Amerikaanse dook met 3.56,46 liefst twee seconden onder haar oude wereldrecord.

De cijfers die Ledecky kan overleggen, zijn verbazingwekkend. Ze heeft nu de tien snelste tijden ooit op dit nummer gezwommen. Zestien keer deed ze mee aan een nummer op een groot toernooi (twee keer Spelen, negen keer WK langebaan en vijf keer Pan Pacific Games) en ze won ze allemaal.

De Britse Jazz Carlin pakte zilver, maar moest bijna vijf seconden toegeven op de ongenaakbare Amerikaanse.

STER reclame