Mink van der Weerden tekende al in de zevende minuut voor de openingstreffer en was scoorde later ook de 3-0.

Nederlandse hockeyers eenvoudig langs Ierland

De Nederlandse hockeyers hebben hun tweede duel in Rio de Janeiro eenvoudig gewonnen. Na het moeizame openingsduel met Argentinië (3-3), waarin een 3-1 voorsprong werd verspeeld, wist Oranje dit keer wel een vroege voorsprong uit te bouwen en een comfortabele zege te boeken: 5-0. Daarmee evenaren de hockeymannen de 5-0 zege van de hockeyvrouwen op Spanje, eerder vandaag.

Hockeydwerg Ierland timmert de laatste jaren aardig aan de weg, maar leek zich met vier verdedigers, vijf middenvelders en één spits voornamelijk tot doel te hebben gesteld om Nederland af te stoppen.

De verdedigende speelwijze bood evenwel geen soelaas: Nederland begon gretig aan het duel en al vrij snel gaven het hoge tempo en de superieure techniek van Oranje de doorslag.

Geen plankenkoorts

In de zevende minuut opende Mink van der Weerden de score door een strafcorner hard binnen te pushen en amper een minuut later bewees de 17-jarige debutant Jorrit Croon geen last van plankenkoorts te hebben: met een oogstrelende tip-in tekende hij voor de 2-0.

Nederland consolideerde de voorsprong en bleef met hoog tempo de druk op de Ieren houden. Tot overmaat van ramp voor de Ieren liep hun sterspeler Connor Hart een op het oog pittige blessure op.

In het derde en vierde kwart drongen de Ieren aan, wellicht gesterkt door de terugkeer van Hart en de revival van de Argentijnen indachtig. Het was echter Nederland dat de kansen verzilverde en verder afstand nam.

De tweede strafcorner van Van der Weerden was een kopie van de eerste en had hetzelfde resultaat. Na goed voorwerk van Valentin Verga maakte Mirco Pruyser er vervolgens 4-0 van.

Debutant Jorrit Croon viert zijn treffer, waarmee hij Nederland op 2-0 voorsprong brengt

Woorden van Caldas ter harte genomen

Een Iers slotoffensiefje leverde enkele strafcorners op, maar de goal viel aan de andere kant: in de slotminuut schoot Jeroen Hertzberger via een Ierse stick binnen en was de 5-0 zege een feit.

Hoewel bondscoach Max Caldas het gelijkspel tegen Argentinië een "prima opening" noemde, constateerde hij na dat duel ook twee verbeterpunten. Zo moest volgens hem in verdedigend opzicht meer "killerinstinct" getoond worden en was in aanvallend opzicht meer scherpte vereist.

Tegen Ierland bleek dat de spelers de woorden van Caldas ter harte hebben genomen. Na de sprankelende overwinning kan de ploeg zich gaan richten op de wedstrijd tegen Canada op 9 augustus.