Historisch goud voor Kosovo

Judoka Majlinda Kelmendi verovert goud voor Kosovo, het eerste olympische eremetaal voor het land. AFP

Majlinda Kelmendi heeft in de klasse tot 52 kilogram de olympische titel gegrepen. Daarmee sleepte ze voor het eerst in de historie eremetaal voor Kosovo binnen. Het Balkanland doet voor het eerst mee aan de Olympische Spelen.

In de finale was een yuko genoeg om Odette Giuffrida te kloppen. De Italiaanse verloor de laatste drie ontmoetingen (alle in 2014) ook al van Kelmendi, die vroeg in de partij al een waza-ari dacht te scoren. Na overleg met de zijkant werd die score gedegradeerd tot een yuko. Zonder veel problemen behield Kelmendi die voorsprong.

Wereldtitels

Voor Kelmendi was het na haar WK-titels van 2013 en 2014 haar derde grote zege. De Japanse wereldkampioene Misato Nakamura en Erika Koezjoetina (Rus) grepen het brons.

Bij de mannen ging de olympische titel in de klasse tot 66 kilogram naar de 21-jarige Fabio Basile uit Italië. In de finale verraste hij An Ba-ul (22) uit Zuid-Korea met een snelle ippon.

Rijzende ster

An (22) is een rijzende ster in zijn gewichtsklasse. In 2015 werd hij al wereldkampioen en hij was in de enige eerdere partij met de een jaar jongere Basile ook de sterkste. Met een fraaie seoi-otoshi (een schouderworp vanaf de knieën uitgevoerd) was Basile echter na krap anderhalve minuut al klaar met An.

Brons was er voor de Rus Rishod Sobirov en de Japanner Masashi Ebinuma. Beiden overtuigden in hun troostfinale met prachtig uitgevoerde ippons.

STER Reclame