NOS Nieuws

Campagne: stamceldonoren gezocht voor leukemiepatiënten

Minister Schippers van Volksgezondheid wil een einde maken aan het tekort aan stamceldonoren. Daarom is ze een campagne begonnen om donoren te werven.

Stamceldonatie wordt toegepast bij mensen met leukemie of een andere vorm van bloedkanker. De cellen worden afgenomen door bloed af te nemen of door beenmergpunctie. Mensen die zich aanmelden, worden opgenomen in een anoniem internationaal bestand.

In Nederland staan 104.000 mensen als stamceldonor ingeschreven. Hoe meer donoren er zijn, hoe groter de kans dat patiënten kunnen worden geholpen. Donatie helpt alleen als de stamcellen van de donor en de patiënt van eenzelfde weefseltype zijn. Er zijn miljoenen weefseltypes, dus het kan heel moeilijk zijn om voor een patiënt een geschikte donor te vinden.

Benaderd

Het ministerie voert de campagne samen met het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren Matchis. Gezocht worden gezonde mensen tussen 18 en 50 jaar. Lang niet iedereen die zich opgeeft, wordt ook benaderd als donor. Per jaar krijgt een op de duizend donoren een oproep.

Keuring

Donoren die worden opgeroepen, kunnen er op dat moment alsnog van afzien. Als een donor wel akkoord gaat, ondergaat hij een keuring voordat er stamcellen worden afgenomen.

"Als stamceldonor roepen we je misschien één keer in je leven op om stamcellen te geven", zegt Matchis. "Door je aan te melden geef je patiënten een kans om te genezen en op een kans op een normaal en gezond leven."

De campagne van het ministerie en Matchis wordt vooral gevoerd door middel van filmpjes op internet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl