NOS Nieuws

Syrische rebellen claimen doorbraak bij Aleppo

Feest in de straten van Aleppo

Syrische opstandelingen zeggen dat ze de linies van het regeringsleger in het zuiden van Aleppo hebben doorbroken en contact hebben gemaakt met hun bondgenoten in het oosten van de stad. Daarbij zouden ze ook een complex van het Syrische leger hebben veroverd.

Staatsmedia spreken het bericht tegen en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de situatie nog te onduidelijk is om er iets over te kunnen zeggen. Er wordt nog steeds fel gevochten en de Syrische en Russische luchtmacht bombarderen het gebied. Als de opstandelingen een verbinding tot stand hebben kunnen brengen, is die niet veilig genoeg om burgers uit Oost-Aleppo een veilige vluchtweg te bieden.

  • AFP
    Syriërs vieren feest in de straten van Aleppo
  • AFP
    Burgers van Oost-Aleppo vieren feest na het horen van het nieuws over de doorbraak
  • AFP
    Wapens van het regeringsleger die in handen van de rebellen zouden zijn gevallen

Het offensief van een coalitie van rebellengroepen begon vrijdag. Inzet is het ontzetten van medestrijders en meer dan 250.000 burgers in het oostelijke deel van de stad. Die raakten volkomen geïsoleerd toen regeringstroepen hun laatste corridor in het noorden van de stad in handen kregen.

Als de rebellen de belegering van Oost-Aleppo inderdaad hebben doorbroken en het veroverde gebied weten vast te houden, is dat een grote tegenslag voor president Assad. Aleppo was voor het uitbreken van de strijd de grootste stad van Syrië. Die wil hij koste wat het kost volledig in handen krijgen.

Syriers zijn blij dat de opstandelingen de linies van het regeringsleger in het zuiden van Aleppo hebben doorbroken
Rebellen vullen hun voorraden aan na de verovering van een militaire school bij Aleppo

Verder naar het oosten wordt zwaar gevochten om de stad Manbij, die in handen is van IS. Koerdische en Arabische milities zouden met Amerikaanse steun het grootste deel van de stad in handen hebben gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl