Zonderland, Van Gelder en Deurloo naar olympische finale

Epke Zonderland lacht na zijn oefening tijdens de kwalificaties ANP Pro Shots

Epke Zonderland heeft zoals verwacht in Rio de Janeiro de olympische finale op rek gehaald. Yuri van Gelder en Bart Deurloo wisten zich op hun onderdeel, respectievelijk ringen en de meerkamp, eveneens voor de finale te plaatsen.

Als team lukte het Nederland niet de eindstrijd te bereiken. In de kwalificaties strandde Oranje op de tiende plaats, waarmee de ploeg twee plaatsen tekort kwam voor een plek in de finale.

Regerend kampioen Zonderland zette vanmorgen in de kwalificaties een score neer van 15,366 en daar gingen alleen de Duitser Fabian Hambüchen (15,533) en de Brit Nile Wilson (15,500) overheen.

Andere toppers als Kohei Uchimura, Andreas Brettschneider en Chenglong Zhang werden uitgeschakeld doordat ze van de rekstok vielen.

Vlado Veljanoski
@VladoVeljanoski
Nou ja.. Geen Uchimura, Bretschneider, Zhang in rekstokfinale. Allemaal medaillekandidaten die vandaag eraf vallen. Goed nieuws voor Epke
2 jaar geleden

Dat scheelt volgende week dinsdag in de finale voor Zonderland, die zelf ook zeker niet foutloos was. Zo koos hij er veiligheidshalve voor een van de moeilijke dubbele zweefmomenten achterwege te laten. Door in die finale wel dat dubbele vluchtelement te tonen, kan de Fries zijn kansen aanzienlijk vergroten.

1/1Uitslag kwalificatie rekstok NOS

Deurloo plaatste zich op rek net niet voor de finale (hij werd tiende in de kwalificatie waar een plaats bij de beste acht vereist was), maar op de meerkamp had hij wel succes.

Met zijn score van 86,990 eindigde de nummer veertien van de WK van vorig jaar ook nu op de veertiende plaats. De beste 24 turnen woensdag de finale. Deurloo is de eerste Nederlandse turner ooit die zich plaatst voor een olympische meerkampfinale.

1/2Bart Deurloo doet zijn oefening aan de rekstok EPA
2/2Uitslag kwalificatie meerkamp NOS

Yuri van Gelder, die na drie gemiste Spelen eindelijk zijn olympische debuut maakte, maakte het Oranje-feest compleet door aan de ringen de finale van volgende week maandag te bereiken.

De 33-jarige 'Lord of the Rings' zette met 15,333 de achtste score neer. De Fransman Samir Ait Said, die zesde werd, brak bij de afsprong zijn onderbeen en moet zich noodgedwongen terugtrekken. Daardoor schuift Van Gelder nog een plaatsje op.

1/1Uitslag kwalificatie ringen NOS

Frank Rijken werd 33ste in de kwalificaties voor de meerkamp en Jeffrey Wammes 40ste. Zij liepen de finale mis, want alleen de beste 24 gaan door.

Geen teamfinale

Als team stond Nederland lange tijd op de zesde plaats, maar in de laatste kwalificatieronde gingen China, Rusland, Oekraïne en Zwitserland over Oranje heen. Geen plaats bij de top-8, dus ook geen finale.

Bart Deurloo
@BartDeurloo
Heel leuk die individuele finales.. Maar laten we niet vergeten dat we beste ranking ever gehaald hebben met het team! Proud of these guys!
2 jaar geleden

Desalniettemin een succesvolle dag met drie finaleplaatsen, vindt ook bondscoach Bram van Bokhoven. Hij zat vooral in spanning voor Van Gelder.

"Deze hele dag was spannend, maar bij ringen zit het altijd dicht bij elkaar. Nu was het extra spannend omdat Yuri dertien jaar heeft toegewerkt naar een olympische finale. Hij maakt iets rond."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/2Van Bokhoven: extra spannende dag, vooral vanwege Yuri
2/2Uitslag landenklassement NOS

Een medaille voor Van Gelder wordt heel moeilijk, denkt Van Bokhoven. "Er zitten nu echt wel een aantal jongens een stukje boven hem. Maar een stukje is maar een stukje."

De finaleplaatsen van Zonderland en Deurlo had de turncoach al in zijn hoofd zitten. De tiende plaats in de landenwedstrijd noemde hij "hartstikke goed".

STER Reclame