NOS Sport

Brouwer/Meeuwsen viert olympisch debuut met zege

De beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben hun olympisch debuut opgesierd met een vlotte zege. In het stadion op de Copacabana won het Nederlandse koppel eenvoudig van de Russen Nikita Liamin en Dmitri Barsuk: 21-15, 21-14.

Brouwer en Meeuwsen, de wereldkampioenen van 2013, zijn als medaillekandidaten naar Rio de Janeiro afgereisd, maar beleefden een nerveuze start. De Russen profiteerden gretig en liepen uit naar een 8-5 voorsprong.

Nadat Meeuwsen en Brouwer de schroom van zich hadden afgeworpen, was er echter geen houden meer aan. Met drie punten op rij was de stand gelijkgetrokken, waarna het Oranje-duo doorstoomde naar setwinst.

Ook in de tweede set ging de score lang gelijk op en namen de Nederlanders pas vanaf 8-8 afstand van hun tegenstanders. De Russen wisten zich vooral geen raad met de 2,07 meter lange Meeuwsen, die bij het net veel punten binnenhaalde.

Verrassend was de overwinning overigens niet. Brouwer en Meeuwsen zijn als tweede geplaatst en in groep B, waaruit de eerste twee van de vier teams sowieso doorgaan naar de volgende ronde, staat het Russische koppel het laagst op de plaatsingslijst: 23ste.

Shaky

"We begonnen een beetje shaky", gaf Brouwer toe. "We moesten er even inkomen. Onze eerste olympische wedstrijd, in zo'n groot stadion. En we kregen meteen een paar blocks tegen. Maar we hielpen elkaar goed en bleven kalm."

"Het was inderdaad even wennen", beaamde ook Meeuwsen. "Maar toen begon het te lopen, hebben we we toch wel laten zien dat we de betere waren vandaag."

Op papier waren de Nederlanders dat ook wel aan hun stand verplicht. Meeuwsen: "Dat zou je kunnen zeggen, ja. Maar je ziet zeker de laatste twee jaar dat bij de heren heel veel teams toch echt van elkaar kunnen winnen. Het is een heel breed en sterk deelnemersveld."

De kop is eraf, met een overwinning. En dat lucht toch wel op, liet Brouwer doorschemeren. "Zo'n eerste wedstrijd hier winnen voelt bijna alsof je een titel pakt. We hebben nog een lange weg te gaan, maar de toon is gezet. Dus: door zo."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl