Greg Van Avermaet heeft de olympische titel op de weg veroverd. De Belg toonde zich op een uiterst selectief parkoers (verraderlijke wind, kasseien en pittig klimwerk) de sterkste. Jakob Fuglsang legde beslag op het zilver, Rafal Majka pakte het brons.

Na tal van ontsnappingen rondden Rafal Majka, Vincenzo Nibali en Sergio Henao de top van de slotklim met een lichte marge op een groep met Joaquim Rodríguez, Julian Alaphilippe en Greg van Avermaet.

In de afdaling ging Henao onderuit en hij trok Nibali mee in zijn val. Majka bleef over en de Pool leek het te gaan redden. Maar op 1,5 kilometer van de meet raapten Fuglsang en Van Avermaet hem op waarna de Belg de sprint eenvoudig won.

Dumoulin stapt al snel af

Aan het fameuze strand de Copacabana begonnen 144 renners uit 63 landen om 14.30 uur aan de olympische wegrace. De weg naar goud was 237,5 kilometer lang en het parkoers selectief, met kasseien, wind langs de kust en veel pittig klimwerk.

Tom Dumoulin hield het na een paar kilometer koers al voor gezien. Hij was nog niet geheel hersteld van zijn polsblessure en wilde met het oog op de tijdrit van woensdag geen enkel risico nemen.

Michal Kwiatkowski, Michael Albasini, Simon Geschke, Jarlinson Pantano, Pavel Kotjestkov en Sven Erik Bystrøm gingen vroeg op pad en omdat het peloton het nog rustig aandeed, liep hun marge snel op. Pas toen het verschil acht minuten bedroeg, ging de gashendel open in de grote groep.

Poels en Kruijswijk haken af

De kasseien lagen er slecht bij en dat ondervond ook Bauke Mollema. Hij moest een paar keer van de fiets, raakte achterop, maar haakte ook snel weer aan.

Bij de laatste strook kasseien, met nog 115 kilometer te gaan en in de aanloop naar een plaatselijk circuit met de pittige klim de Vista Chinesa, brak het peloton in stukken. Wout Poels knokte zich terug naar het flink uitgedunde peloton, maar moest weer lossen toen het bergop ging. 

Na de tweede van drie beklimmingen van de 9 kilometer lange Vista Chinesa, met nog 40 kilometer te gaan, reden Henao, Damiano Caruso, Andrei Zeits, Van Avermaet en Geraint Thomas op kop. Het peloton, zonder de geloste Steven Kruijswijk, zat de leiders daar dicht op de hielen.

Drama voor Nibali in afdaling

In de slotklim veranderde er veel. De kopgroep viel uiteen en vanuit het uitgedunde peloton werd er aangevallen, door Tourwinnaar Chris Froome en door de dit jaar afscheid nemende Rodríguez. Froome redde het niet, de Spanjaard wel.

Net voor de top sprongen Nibali, Henao en Majka weg. Zij rondden de top, op 13 kilometer van de meet, met lichte voorsprong op een groep met Rodríguez, Alaphilippe, Van Avermaet, Fabio Aru en Fuglsang.

In de afdaling sloeg het noodlot toe voor Nibali. Henao ging onderuit en de Italiaan vervolgens ook. Majka leek te profiteren, want de Pool bleef voorin over met een voorsprong op de andere achtervolgers die toereikend leek voor de olympische titel.

Vincenzo Nibali ging hard onderuit NOS

Van Avermaet op weg naar goud

Maar Majka redde het net niet, want op 1,5 kilometer van de streep kwamen Fuglsang en Van Avermaet langszij. De Belg ging van veraf de eindsprint aan en had geen kind aan de Deen en de leeggereden Pool. 

Daarmee waren de medailles verdeeld, tot verdriet van de Fransman Alaphilippe en de Spanjaard Rodríguez, die op 22 tellen respectievelijk als nummer vier en vijf net naast het podium belandden. Mollema eindigde op 3.31 op de 17de plaats en Kruijswijk werd op liefst 12.18 39ste.

STER reclame