Een coalitie van islamistische rebellenbewegingen heeft een artilleriebasis in Aleppo aangevallen
NOS Nieuws

Grote aanval Syrische rebellen op militaire basis Aleppo

Een coalitie van radicale Syrische rebellen, Jaish al-Fateh, heeft een grote artilleriebasis in de Syrische stad Aleppo aangevallen. Ook Fatah al-Sham, dat bekend was als de aan al-Qaida gelieerde al-Nusra-beweging, was betrokken bij de aanval. De radicaal-islamitische rebellen zeggen dat ze de basis hebben ingenomen, maar op de Syrische staatstelevisie melden regeringstroepen dat de aanval is mislukt.

De regeringstroepen zeggen dat ook een aanval op twee militaire academies is afgeslagen. Volgens de regering vielen er bij de rebellen "honderden" slachtoffers.

Volgens correspondent Sander van Hoorn is de strijd nog niet gestreden. De troepen van Assad, bijgestaan door Russische gevechtsvliegtuigen, proberen het terrein van de rebellen te belegeren. "Als dat zou lukken, zou de hele situatie dus weer op zijn kop staan".

Symbolisch

De strijd om Aleppo is volgens Van Hoorn van grote betekenis. "Als de stad geheel zou worden ingenomen door een van de twee partijen, kan dat een keerpunt in de strijd zijn", zegt hij.

Fatah al-Sham heeft met een drone beelden gemaakt van de strijd. De beweging verspreidt de video nu als propaganda.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De aangevallen artilleriebasis ligt in de wijk Ramousah, ongeveer twee kilometer verwijderd van het gebied van de rebellen in de stad. Vanuit de basis worden regelmatig wijken waar rebellen zich ophouden gebombardeerd.

Aleppo is sinds de zomer van 2012 verdeeld door de Syrische regeringstroepen en verschillende rebellenbewegingen. Volgens de VN zitten er door het conflict tussen de 250.000 en 300.000 burgers opgesloten in de stad.

Het rebellenoffensief bij de basis zou een van de grootste aanvallen tegen het leger van Assad in jaren zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl