Tientallen vluchtelingen wisten het centrum van Menton in te komen Patrick de Leeuw

Een paar honderd migranten staken gisteren in de Italiaanse grensplaats Ventimiglia de grens naar Frankrijk over. Ze verrasten de Italiaanse grenspolitie en renden en zwommen langs de versperringen, maar werden in Menton, bij de Franse grens, opgewacht door de Franse hulpdiensten. Toch wisten er nog tientallen migranten te ontsnappen. Die renden door de straten van het stadje. "Sommigen renden op blote voeten, nog nat van het zeewater. Je zag de paniek in hun ogen", vertelt ooggetuige Patrick de Leeuw. 

De Leeuw, die op vakantie is in Menton, was gisteren op zijn hotelkamer toen hij sirenes hoorde. "We gingen op het balkon kijken wat er aan de hand was. Toen zagen we twintig tot dertig vluchtelingen op straat rennen. Jonge mannen van rond de 20 jaar oud." Volgens De Leeuw renden de mannen over straat en over het drukke strand. 

Vluchtelingen in Menton, worden met bus teruggebracht

De toeristen reageerden niet paniekerig, volgens hem. "Ze zijn het hier gewend. De mensen op straat keken een beetje verbaasd, maar er was totaal geen angst." De vluchtelingen hadden ook geen kwaad in de zin, zegt De Leeuw. "Ze renden iedereen voorbij, ze vielen niemand lastig."

Er zijn nog veel sirenes op straat te horen.

Patrick de Leeuw, ooggetuige

Volgens De Leeuw is het nu nog steeds onrustig. "Er zijn nog veel sirenes op straat te horen. Politie-auto's en bussen met vluchtelingen rijden langs, die ze weer terugbrengen naar de grens."

Ventimiglia is een bekend punt voor Noord-Afrikaanse bootmigranten, waar ze een poging doen om Frankrijk in te komen. Ze hopen buiten Italië op een beter bestaan. Vorig jaar zetten de asielzoekers aan de grens een vluchtelingenkamp op dat begin dit jaar door de autoriteiten werd ontruimd.

Een deel van de vluchtelingen die gisteren de grens overstaken, is inmiddels weer teruggebracht naar Italië.

De migranten werden met bussen en politie-auto's naar de grens teruggebracht Patrick de Leeuw

STER reclame