Hackers kraken opnieuw een Jeep Cherokee

ANP
Geschreven door
Joost Schellevis
Techredacteur

Twee Amerikaanse beveiligingsonderzoekers hebben opnieuw een Jeep Cherokee gehackt. Dat vertelden ze op Black Hat, een beveiligingsconferentie in Las Vegas. Ze konden het stuur omgooien of opeens de remmen inschakelen.

Vorig jaar kwamen de onderzoekers al groot in het nieuws met het hacken van een Jeep Cherokee. Destijds werden 1,4 miljoen voertuigen teruggeroepen. Dat gaat nu waarschijnlijk niet gebeuren: de hack is alleen uit te voeren als de hacker in de auto zit.

Dat wil niet zeggen dat er geen manier is om niet op afstand in te breken op de Jeep en de hack uit te voeren, benadrukken onderzoekers Charlie Miller en Chris Valasek - "alleen dat we er nu niet naar hebben gezocht", zegt Valasek.

Midden op de snelweg

De hackers zijn nu tot meer in staat dan een jaar geleden: toen konden ze de Jeep alleen commando's geven als hij minder dan acht kilometer per uur rijdt. Nu zouden de hackers een auto midden op de snelweg opeens tegen een andere auto kunnen laten botsen.

Fiat Chrysler, eigenaar van Jeep, zegt overigens dat de impact van de hack beperkt is omdat hij niet op afstand is uit te voeren en erg ingewikkeld is. Dat bevestigen Miller en Valasek, maar ze zeggen ook dat autofabrikanten meer zouden kunnen doen om auto's te beveiligen tegen hackers.

Andere auto's

De vraag is nu welke andere auto's ook te hacken zijn. Volgens onderzoeker Valasek is er geen reden om aan te nemen dat alleen Cherokees kwetsbaar zijn. Vervolgonderzoek is daarvoor vereist.

Dat gaan Valasek en Miller niet meer op zich nemen; de autohackers, die inmiddels in dienst zijn bij taxibedrijf Uber, vinden het na jaren onderzoek tijd dat andere hackers het stokje overnemen.