NOS Nieuws

'Homo's durven minder vaak hand in hand te lopen'

Een dag voor het hoogtepunt van de EuroPride in Amsterdam maken veel homoseksuelen zich juist zorgen over de tolerantie tegenover holebi's. "Twintig jaar geleden was het vooral een feest met een inhoudelijk randje emancipatie, maar nu moeten we de publieke ruimte terugwinnen", zegt ex-voorzitter van de Gay Pride Siep de Haan.

"Je ziet bijna geen homo's meer hand in hand lopen. Ik doe het zelf ook niet meer, omdat je het risico loopt dat je wordt uitgescholden." Volgens De Haan zijn de tegenstellingen sinds de eerste Amsterdamse Pride in 1996 alleen maar toegenomen.

Ex-organisator Gay Pride: We moeten de publieke ruimte terugwinnen

Uit een groot Europees onderzoek onder 93.000 holebi's en transgenders blijkt dat bijna de helft van de Europese homoseksuelen zich gediscrimineerd voelt vanwege zijn seksuele oriëntatie.

Zeker 20 procent van de homoseksuelen en transgenders geeft daarin aan ook gediscrimineerd te worden op de werkvloer. Slechts één op de vijf mensen is open over zijn seksuele geaardheid tegen collega's.

Niet open tegen familie

Ook tegen hun familie zijn veel mensen hierover niet open: 48 procent is niet of beperkt open tegen familieleden. Tegenover vrienden is er meer openheid: 72 procent van de respondenten vertelt over zijn of haar geaardheid tegen vrienden.

Een kwart van de Europese respondenten heeft in het verleden te maken gehad met verbaal of fysiek geweld. Uit een rapport dat Movisie schreef, staat dat zeven op de tien Nederlandse LHBT'ers in het verleden te maken hebben gehad met geweld.

Er is een hogere strafeis wanneer een incident aantoonbaar gerelateerd is aan geaardheid.

Ellie Lust, politie Amsterdam

In Nederland is het aantal door de politie geregistreerde gevallen van discriminatie en geweld tegen LHBT's gestegen van 428 in 2009 naar 1403 in 2014.

Ellie Lust over meldingen van geweld tegen homoseksuelen in Amsterdam

In werkelijkheid ligt dat aantal waarschijnlijk veel hoger, zegt Ellie Lust van de Amsterdamse politie. "Daarom zijn we zo duidelijk op de Gay Pride aanwezig. We willen laten zien dat als mensen iets overkomt, gerelateerd aan wie ze zijn, ze dat veilig bij ons kunnen melden."

Volgens Lust heeft de politie meer mogelijkheden dan veel mensen denken na zo'n geweldincident. "We kunnen altijd kijken of er onderzoek kan worden gedaan. Misschien zijn er wel getuigen geweest van het incident, en misschien zijn er camerabeelden die we kunnen opvragen."

"Waar we kunnen, zullen we de dader aanhouden en via het Openbaar Ministerie voor een rechter brengen", zegt Lust. "Ook het OM vindt dit belangrijk. Er is zelfs een hogere strafeis wanneer een incident aantoonbaar gerelateerd is aan geaardheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl